Nederlandse schaatsers hebben extra wapen op Winterspelen: pakken die luchtweerstand verkleinen

14 januari 2022

Bij de EK afstanden bleek dat de Nederlandse schaatsers aardig in vorm zijn ten opzichte van hun Europese concurrenten. En er komt ook nog een extra wapen aan voor de Olympische Winterspelen in Beijing: nieuwe schaatspakken!


De schaatsbond KNSB heeft pakken laten ontwerpen die de luchtweerstand verkleinen. Je kent vast zelf ook wel het verschil tussen pakweg fietsen met en zonder tegenwind: het is stukken makkelijker zonder. Dus hoe lager de weerstand, hoe fijner het schaatsritje.

Streepje voor
De TU Delft en fabrikant Sportconfex/FILA hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van het strakke pak. Technisch directeur Remy de Wit van de schaatsbond is overtuigd van het resultaat: "Met de innovaties die erin zitten, hebben onze rijders net weer een streepje voor op de concurrentie. Daarnaast is de uitstraling van de pakken geweldig, zeer professioneel en krachtig."

Aanpassen
Dinsdag kregen de schaatsers de pakken uitgedeeld om ze te testen. Zit het niet lekker, dan kunnen er nog aanpassingen plaatsvinden. Pakkendoping, beter dan doping pakken!