Femke Kok snelt in toptijd naar winst op 500 meter: Nederland loopt Oranje-podium net mis
i

ANP

Femke Kok snelt in toptijd naar winst op 500 meter: Nederland loopt Oranje-podium net mis

Yvo van Dorst • 16:11, 06-01-2024 / Laatste Update: 11:24, 15-01-2024

Femke Kok is als beste uit de bus gekomen bij de 500 meter voor de vrouwen op het EK schaatsen. In een tijd van 37.28 versloeg de Nederlandse de concurrentie en pakte ze de eindwinst in Thialf.

In het begin werden er al een aantal persoonlijke records gereden. Onder andere Jasmin Güntert (Zwitserland), Fran van Houtte (België) en Iga Wojtasik (Polen) reden hun beste tijd ooit. Marrit Fledderus kwam als eerste Nederlandse in actie. Zij reed de beste tijd en ging na 7 ritten aan de leiding.

Nederlands onderonsje

Uiteindelijk was het wel duidelijk dat de winnares uit de laatste rit zou komen. Kok en Jutta Leerdam bleven elkaar lang bij, maar eerstgenoemde bleek de beste. Met een tijd van 37.28 pakte ze haar 2e titel van het schaatsweekend en prolongeerde ze haar titel op de 500 meter. Kok werd ook al wereldkampioen en Nederlands kampioen.

Podium

Kok werd dus eerste en Leerdam snelde als haar directe tegenstander naar het zilver. Een volledig Nederlands podium was erg dichtbij, maar Fledderus kwam uiteindelijk net te kort om Vanessa Herzog voor te blijven. De Oostenrijkse werd 3e.

- Bekijk hier het hele programma van de EK afstanden

- Bekijk hier alle uitslagen van de EK afstanden