Marijke Groenewoud en Harm Visser winnen natuurijsmarathon in Winterswijk
i

ANP

Marijke Groenewoud en Harm Visser winnen natuurijsmarathon in Winterswijk

Marcel Roes • 22:10, 09-01-2024 / Laatste Update: 12:18, 15-01-2024

In Winterswijk is dinsdag de 1e marathon op natuurijs van 2024 gereden. Bij de vrouwen kwam onder luid gejuich van de warm ingepakte, duizenden toeschouwers Marijke Groenewoud als 1e over de streep. Harm Visser, dit seizoen enorm op dreef, was de beste bij de mannen.

De vrouwen reden vanaf 19.00 uur 70 rondjes over de ijsbaan, die door een inventief sproeisysteem zo snel de vereiste ijsdikte van minimaal 3 centimeter had verkregen.

Van de 62 rijders die bij de vrouwen van start gingen op de Achterhoekse baan wist niemand echt los te komen. Een kopgroepje van 10 zong het even uit, maar de vrouwen werden teruggepakt. Met nog 10 rondjes te gaan was het pak compleet. Een massasprint leek in de maak. In de laatste rondjes nestelde Groenewoud zich voorin in een ideale positie. Met de finishlijn in zicht deed ze er een schepje bovenop. Esther Kiel werd 2e, Lianne van Loon 3e.

Het kan momenteel niet op voor Groenewoud, die afgelopen weekend bij de EK afstanden in Thialf met medailles werd omhangen. Ze pakte de Europese titels op de 3000 meter, ploegachtervolging en massastart.

Mannen

Bij de wedstrijd voor mannen (die 100 rondjes moesten buffelen) zat het tempo er vanaf het begin lekker in. Na de vrouwenwedstrijd kwamen er nog 2 machines de baan op, om met hun borsteltjes oneffenheden weg te werken. Dankbaar raasden de mannen rond, al was het gevolg van die hoge snelheid dat er geen demarrages kwamen.

Bijna op de helft brak de wedstrijd dan toch open. Een groep van 8 schaatsers zette flink door en pakte uiteindelijk een rondje op de meute. Onder meer Gary Hekman en Harm Visser waren present. Vlak voor het einde maakten 3 man zich los: Jorrit Bergsma, Nederlands kampioen Luc ter Haar en Visser.

Visser won het eindsprintje. De schaatser van Jumbo-Visma heeft dit seizoen al 6 marathons op kunstijs gewonnen. Christian Haasjes werd 2e. Bergsma viel terug en eindigde op plek 7. Peter Michael, net als Bergsma een bekend gezicht bij het langebaanschaatsen, werd 3e.