Bauke Mollema heeft afspraak met team: 'Als de Elfstedentocht komt, stap ik uit de koers'
i

EPA

Bauke Mollema heeft afspraak met team: 'Als de Elfstedentocht komt, stap ik uit de koers'

Brian Vesseur • 16:04, 02-01-2024 / Laatste Update: 20:21, 04-01-2024

Er zijn duizenden schaatsliefhebbers in Nederland die elke winter weer hopen op een Elfstedentocht. Topwielrenner Bauke Mollema is een van die liefhebbers. Sterker nog: hij heeft met zijn werkgever afgesproken dat hij vrij krijgt als de Elfstedentocht komt. Ook als hij dan net een koers rijdt.

Mollema zei tegen het Algemeen Dagblad: "Als de Elfstedentocht ooit komt, mag ik meedoen. Het is alleen de vraag of dat ooit nog gaat gebeuren. Maar als het gebeurt, zou ik terugvliegen. Of uit de koers stappen. Dan moet ik er bij zijn. Zeker weten."

Een echte schaatser

Die afspraak heeft hij met Lidl-Trek, het team waar hij sinds 2015 voor rijdt. Mollema is dan ook een echte schaatser. Hij heeft in Heerenveen gewoond én heeft een vriendin - Jane - die marathonschaatsster was.

Het AD sprak hem in Thialf bij de NK afstanden, waar hij als liefhebber aan het kijken was: "Er waren bepaalde winters dat ik ook als prof in de winter nog veel schaatste. In 2011, toen ik voor Belkin reed, schaatste ik hier zelf elke twee weken een uur in het rond."