Coach van Joy Beune kan zichzelf wel voor de kop slaan: 'Het is gewoon kut'
i

Getty Images

Coach van Joy Beune kan zichzelf wel voor de kop slaan: 'Het is gewoon kut'

Pim Huberts • 21:56, 09-12-2023 / Laatste Update: 04:24, 07-01-2024

De coach van Joy Beune, Erik Bouwman, voelt zich verantwoordelijk voor de diskwalificatie van Nederland op de ploegenachtervolging. Beune schaatste zonder transponder, waardoor er geen tijd kon worden geregistreerd tijdens de wereldbeker in Polen. "Ik reken me dit heel erg aan en kan mezelf wel voor de kop slaan", vertelde hij aan Schaatsen.nl.

Lees ook: Rintje Ritsma na nieuw incident Joy Beune: ‘Daar moet je een oppas naast zetten’

Nederland had met een tijd van 2.58,0 eigenlijk gewonnen van de Japanners. Opnieuw wordt er een overwinning door de neus geboord. "Dat je door zo'n stommiteit, zonder dat je iemand benadeelt, weer een DQ op je naam krijgt... Ik vind dat ik er als begeleider beter op had moeten letten", aldus Bouwman.

Enkel afplakken

In maart van dit jaar ging Nederland op eenzelfde manier ten onder op de WK afstanden. Beune had haar enkel niet goed afgeplakt, waardoor Nederland geen wereldkampioen werd. "We checken heel goed of die enkels getapet zijn en of de nekbescherming goed is. Daar ben ik met Joy heel erg mee bezig geweest. Alleen hoort er natuurlijk een transponder om de enkel."

Lees ook: Irene Schouten over ploegenachtervolging: ‘Wil niet zeggen dat de jongens zeuren, maar…’

Doodstil

Na afloop was het doodstil in de ploeg. Bouwman: "Ik kan niet boos op haar worden. Het is gewoon kut, kut, kut. We moeten weer door. Want het is een fantastisch team."