De glans is weg: heeft Team Jumbo-Visma té veel (uitgebluste) oud-schaatskampioenen?
i

ANP

De glans is weg: heeft Team Jumbo-Visma té veel (uitgebluste) oud-schaatskampioenen?

Marcel Roes • 01:27, 29-12-2023 / Laatste Update: 21:46, 07-01-2024

Schaatsteam Jumbo Visma kreeg op dag 1 van de NK afstanden wat opdoffers te verwerken. Opvallend veel van de schaatsers van de geelzwarte brigade kwamen op plekken terecht die ze niet gewend zijn. Want het team bevat de nodige toppers met ladingen goud op hun palmares. Maar misschien vormen zij een generatie die op z'n einde komt?

We gaan een paar Jumbo Visma-rijders langs die teleurstelden en totaal niet het niveau lieten zien dat we al jarenlang van ze gewend zijn. Bijvoorbeeld voormalig olympisch kampioen Jorrit Bergsma (37), die op de 5.000 meter slechts 7e werd. Normaal is hij steevast een medaillewinnaar op NK's. Of neem Beau Snellink, 11e op de 5k, die daarna zei dat hij eerder in het seizoen te veel kilo's is kwijtgeraakt.

Kampioenen

Thomas Krol (31), nog een atleet met olympisch goud in het nachtkastje, werd 10e op de 1e 500 meter en trok zich terug voor de 2e omloop. Bij de 3 vorige wereldbekerwedstrijden op de 1.500 meter werd hij 11e, 9e en 9e. Niet de hoge regionen waarin de aspirant-piloot graag verblijft. Kai Verbij, ooit wereldkampioen sprint, werd 7e. Merijn Scheperkamp werd 3e in de totaaluitslag, maar op basis van de snelste omlopen plaatst hij zich niet voor de EK afstanden. Ook hing de voormalig Nederlands kampioen 500 meter (2023) weer kotsend boven de prullenbak.

Dai Dai N'tab, nog zo'n voormalig nationaal kampioen (4 keer zelfs), bleef steken op plek 10. Hij reed beide keren geen 34-er, wat wel een voorwaarde is om tot de sprinttop te horen.

Lichtpuntjes

Zijn er geen lichpuntjes te ontwaren in Thialf? Jawel, Chris Huizinga reed een nette 5 km (2e) en Antoinette Rijpma-de Jong pakte een plak op de 1.500 meter (3e). Blikvanger Jutta Leerdam werd 6e op die afstand, nadat ze in de slotronde niet meer vooruit te branden was. Geen onthutsend slechte plek, maar haar slotronde van 34,0 was net niet de langzaamste van het veld (Esther Kiel kwam ten val en reed de schaatsmijl daarna niet al te fanatiek uit).

Andere ploegen

Natuurlijk, bij andere ploegen rijden er ook schaatsers rond die niet kunnen tippen aan eerdere prestaties. Bij Team Jumbo-Visma valt dat echter meer op, simpelweg omdat er zoveel oud-kampioenen onder contract staan. Misschien wel te veel? Kijk je nog eens kritisch naar de samenstelling van de ploeg, dan zijn er veel schaatsers bij wie het beste er vanaf is of lijkt (dertigplussers Bergsma en Krol, de 29-jarigen Ntab en Verbij). En als die zelf sukkelen en tobben, hoe moeten ze dan jongere atleten als Scheperkamp (23) en Snellink (22) uit de put trekken?

Patrick Roest en Joy Beune

2 dagwinnaars van donderdag schaatsten tot voor kort nog wel voor Jumbo-Visma. Patrick Roest stapte in het seizoen 2022/2023 over naar Team Reggeborgh en Joy Beune ging toen naar Team IKO. Dit seizoen ging Remo Slotegraaf naar Reggeborgh en hij werd 8e op de 5k, 0,08 seconde achter Bergsma. Voor een 21-jarige een plek om op voort te kunnen bouwen. Maar waar kan Jumbo momenteel op leunen en steunen?

Sponsor stopt

Diverse kwesties en issues zullen te maken hebben met de terugval van de ooit oppermachtige equipe. Jumbo stopt bijvoorbeeld eind 2024 als hoofdsponsor (wel blijft de supermarkt betrokken als 'founding partner'). En hoe kan het dat Snellink prutste met zijn voeding? Teamleider Jac Orie staat bekend als de man van de notitieboekjes en wetenschappelijke aanpak; waar was hij toen zijn pupil andere en kennelijk verkeerde keuzes maakte?

Jake Paul

En hoe vinden de Jumbo-rijders het eigenlijk dat Jake Paul keer op keer opduikt rondom zijn vriendin Jutta Leerdam? In oktober ging het verhaal dat de Amerikaanse vlogger en bokser mee wilde gaan op trainingskamp. Orie zou dat hebben geweigerd. Begrijpelijk, want de wereldberoemde influencer brengt altijd een hoop heisa en grote entourage met zich mee. Veroorzaakt Bad Boy Paul irritatie in het geelzwarte kamp?

Misschien krabbelt JV nog uit dit wakje, misschien hervinden de bewezen toppers de sprankeling van vroeger. Er zijn nog 2 schaatsdagen te gaan. Maar op dit moment lijkt het niet zo gezellig bij Team Jumbo-Visma. Er is maar 1 iemand die dit NK-weekend nog wat glans lijkt te kunnen geven: Jutta Leerdam.