Direct goud: Nederlandse schaatssters beginnen EK afstanden met zege
i

ANP

Direct goud: Nederlandse schaatssters beginnen EK afstanden met zege

Marcel Roes • 20:43, 05-01-2024 / Laatste Update: 08:35, 15-01-2024

Nederland heeft goud gepakt bij de EK afstanden op het onderdeel teamsprint. Dat was het startschot van de EK-driedaagse in Thialf. De Nederlandse vrouwenploeg bestond uit Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-De Jong. Polen werd 2e en Noorwegen 3e.

- Check hier het programma van de EK afstanden

Aan de teamsprint voor vrouwen deden maar 5 landen mee. De Tsjechische ploeg reed in de eerste rit alleen en kwam tot 1.35,44. Daarna kwamen Polen en Noorwegen tegen elkaar uit. Ze gingen dik onder de Tsjechisceh tijd door: Polen reed 1.28,06 en Noorwegen 1.28,83. Nederland trof in de slotrit de Duitse vrouwen. Oranje kwam binnen in 1.27,36.

Geen machine

Fledderus liet als eerste los, daarna was het de beurt van Kok om af te geven. Rijpma-De Jong bleef als laatste over en reed het goud naar huis. Een ingespeelde, soepele machine was het Nederlansde team allerminst. Er vielen grote gaten tussen vooral Kok en Rijpma-De Jong. Daardoor kon zij niet profiteren van een slipstream. "Het is pas de 2e keer dat we samen rijden", zo legde Kok uit bij de NOS.

EK afstanden

Dit is de 4e editie van de EK afstanden. Bij de 3 eerdere EK's won de Nederlandse vrouwenploeg geen goud op het onderdeel teamsprint. Wel waren er in 2018 en 2020 zilveren plakken. Kok was in 2020 ook onderdeel van de medaillewinnende ploeg.

De Russische vrouwen zijn met 2 gouden medailles de EK-recordhouder op deze discipline. Momenteel zijn Russische schaatsers niet welkom bij schaatsevenementen van de bond ISU. Dat is vanwege de oorlog in Oekraïne.

Wat is de teamsprint?

Bij de teamsprint starten de 3 rijders van een land achter elkaar. Vervolgens valt er na elke ronde 1 schaatser af. Na 3 rondes is er nog 1 schaatser over. Zodra die laatste schaatser solo het 4e rondje heeft voltooid, dan stopt de klok. Het land met de snelste tijd is de winnaar.