Dit is de vrouw die Jan Blokhuijsen liet dromen van schaatspensioen: 'Topsport is egoïstisch'

Marcel Roes • 18:19, 27-12-2022 / Laatste Update: 01:03, 12-12-2023

Jan Blokhuijsen (33) doet dinsdag en woensdag niet mee aan de NK allround in Thialf. Sterker nog: de schaatser doet dit seizoen nergens aan mee. Hij heeft min of meer besloten met schaatspensioen te gaan.

Tegenover de NOS zei de man uit Zuid-Scharwoude dit: "Mijn langebaancarrière is bij deze over. Er komt een ereronde op 28 december in Thialf."

Toch betekent het niet dat hij echt helemaal nergens meer aan mee wil doen. "Het zou me niet verbazen als ik volgend jaar nog wel rondjes rijd en ergens aan een massastart meedoe. Daar mag je me wakker voor maken."

De vrouw van Jan Blokhuijsen

Met zijn 33 jaar had hij vermoedelijk nog best mee kunnen komen met de rest van de Nederlandse top. Sven Kramer nam begin dit jaar afscheid op zijn 35e.

Maar Blokkie wil zijn tijd en energie liever in zijn gezin steken. In 2018 trouwde hij met Penny-Lee Hartsuijker. Begin 2019 werd dochter Jackie-Noé gebiren.

Penny-Lee Hartsuijker

Blokhuijsens partner Penny-Lee Hartsuijker is actief in de modellenwereld. Ze richtte in 2006 iD Model Scouting op.

"Ik merkte de laatste jaren, toen er een grote liefde in mijn leven kwam, dat ik niet meer de volle 1000 procent voor schaatsen kon geven", zei Blokhuijsen tegen de NOS.

"Dat is prima. Ik wil een topvader en top echtgenoot zijn. Topsport is egoïstisch, je moet vaak een nee verkopen, behalve aan jezelf. Dat is het me niet meer waard."

LEES OOK: Rintje Ritsma en Joy Beune zorgen voor 1e schaatsrel: ‘Jammer dat het over haar rug gaat’23 december 2022