Dit is waarom de Nederlandse Isabelle van Elst voor België schaatst
i

Getty Images

Dit is waarom de Nederlandse Isabelle van Elst voor België schaatst

Pim Huberts • 15:22, 09-12-2023 / Laatste Update: 19:47, 08-01-2024

De schaatssport wordt vaak geregeerd door Nederlands. Als talent is het dan ook lastig om er soms door te komen. Dat dacht ook Isabelle van Elst. Een Nederlandse schaatsster die inmiddels voor België uitkomt.

Van Elst maakte de beslissing na het WK allround 2022, toen ze plots uit de selectie van de teamsprint werd gezet. Ze heeft een Belgische moeder en schaatst regelmatig op de wereldbakers.

Talent

Dit jaar kwam ze voor het eerst in actie op een EK sprint en WK afstanden. Niet voor Nederland, maar voor België. Talent heeft ze, want op het EK sprint eindigde ze als 8e.

Noorwegen

Van Elst is misschien wel de meeste internationale schaatsster op het hoogste niveau. Nederlandse Belg traint namelijk niet in België, maar in Noorwegen. Hier is ze opgenomen door het nationale team van Noorwegen.

Waarom schaatst Isabelle van Elst voor België?

Van Elst heeft een Belgische moeder en sinds 2016 een dubbel paspoort. Tegenover de NOS vertelde ze dat ze geen perspectief meer zag voor haar schaatscarrière in Nederland. "Het leek erop dat ik geen stappen meer kon maken in Nederland, maar ik wilde mij wel nog ontwikkelen", aldus de 25-jarige schaatsster uit Bennebroek.

Toen ze op het WK allround 2022 plots uit de teamsprintselectie werd gezet door de Nederlandse bondscoach, wist ze het zeker. Onder de Belgische vlag zou ze meer kans op succes hebben.