EK afstanden en EK shorttrack zijn voorbij, wanneer is er weer schaatsen?
Jutta Leerdam en de andere Nederlandse langebaanschaatsers komen eind januari weer in actie. ©Pro Shots

EK afstanden en EK shorttrack zijn voorbij, wanneer is er weer schaatsen?

21:15, 16-01-2024 / Laatste Update: 21:48, 16-01-2024

Het schaatsen en shorttrack stond afgelopen weken centraal voor en na de feestdagen. Er werden veel Nederlandse successen en medailles verdeeld. Door de winterse temperaturen in eigen land werden er zelfs marathons op natuurijs gereden. Maar wanneer zien we weer 'gewoon' schaatsen en shorttrack?

De schaatsers en shorttrackers kregen na de EK's even rust. Een aantal schaatsers, zoals Marijke Groenewoud, maakte daar dankbaar gebruik van door marathons op natuurijs te rijden. En met succes: ze won er drie. Een absolute topweek voor haar.

Shorttrackers: 9 februari in Duitsland

De EK shorttrack was afgelopen weekend ook een succesvol weekend voor de Nederlandse ploeg: zes keer goud, drie keer zilver en een keer brons. De eerstvolgende keer dat de Nederlandse shorttrackers weer in actie komen is tijdens de wereldbeker in de Duitse stad Dresden. Dat is op 9, 10 en 11 februari.

Schaatsers: eind januari weer op het ijs

Voor de langebaanschaatsers is het wachten op het laatste weekend van januari. Van 26 tot en met 28 januari is namelijk de vijfde wereldbeker van het seizoen. De locatie is Salt Lake City in de Verenigde Staten. 

Marathons

Natuurlijk zijn er in deze winterperiode ook nog marathons. Waarschijnlijk niet meer op Nederlands natuurijs, maar wel in Oostenrijk op de befaamde Weissensee. Dat is een groot meer dat eigenlijk de hele winterperiode dichtgevroren is. Van 25 tot en met 29 januari zijn er daar diverse marathons. Op 27 januari is het officieuze NK marathon op de Weissensee. Het is de vraag of Groenewoud daarvoor kiest, aangezien tegelijkertijd de wereldbeker langebaanschaatsen in Amerika is.