Elisa Dul stuurde ouders naar huis na diskwalificatie die werd teruggedraaid: 'Shit, waren ze maar gebleven'
i

ANP

Elisa Dul stuurde ouders naar huis na diskwalificatie die werd teruggedraaid: 'Shit, waren ze maar gebleven'

Bart van der Wijst • 23:42, 28-10-2023 / Laatste Update: 02:22, 08-01-2024

Elisa Dul kende een vreemde zaterdag. De 25-jarige langebaanschaatsster werd knap derde op de 3.000 meter bij het WKCT, maar zag haar tijd geschrapt worden omdat ze de blauwe lijn zou hebben gepasseerd. Dul ging met haar team Albert Heijn-Zaanlander tegen die beslissing in en dus bleef haar derde plek staan. Op dat moment had Dul haar ouders al naar huis gestuurd.

"Het was verschrikkelijk", werd Dul geciteerd door schaatsen.nl. "Ik zag de beelden en dacht: dit klopt niet. Heel frustrerend, als ik met m’n schaats door de lijn gegaan was, had ik het mezelf kunnen verwijten. Stomme fout, heel erg balen", sprak ze.

Aanvechten

Dul stapte naar de officials en kreeg na lang overleg gelijk. "Het duurde lang, de scheidsrechter was ook bezig met de 500 meter voor vrouwen. Er ging veel tijd overheen. Ze hebben de beelden daarna bekeken, overleg gehad en toen kwam de conclusie", blikte ze terug. Uiteindelijk kreeg Dul haar welverdiende derde plek.

"Het is teruggedraaid!", schreeuwde ze door de telefoon - waarschijnlijk naar haar ouders, die al waren vertrokken. "Shit, waren ze nu nog maar even gebleven", vertelde ze later aan de pers die aanwezig was in Thialf.