Femke Kok hoopt op aanwijsplek na gekke valpartij: 'Weet zeker dat het zou zijn gelukt'
i

ProShots

Femke Kok hoopt op aanwijsplek na gekke valpartij: 'Weet zeker dat het zou zijn gelukt'

Jeroen Rooseboom • 20:58, 30-12-2023 / Laatste Update: 16:46, 05-01-2024

Het was geen goede zaterdag voor Femke Kok op de NK afstanden. De 23-jarige schaatsster van Team Reggeborg leek bijna zeker van plaatsing voor de 1000 meter op het WK achter Jutta Leerdam, maar toen kwam ze opeens op een zeer vreemde manier kort na de start ten val. Nu moet ze hopen op een aanwijsplek.

"Ik baal echt heel erg. Sinds mijn juniorentijd ben ik niet meer gevallen", zegt ze tegen Schaatsen.nl. Volgens haar lag haar val aan een beschadiging in het ijs, want enkele ritten voor haar viel Meike Veen op precies dezelfde plek.

Lees ook: NK afstanden zitten erop: zo zijn de tickets voor de EK afstanden verdeeld

"Daarna is er niet meer naar het ijs gekeken. Het kan niet anders dan dat ik in zo’n scheurtje terecht ben gekomen. Ik wilde mijn ijzer goed neerzetten, maar voor ik het wist lag ik op mijn plaat. Je valt niet zomaar op het rechte stuk, dan moet je echt iets heel doms doen."

Teleurgesteld

Ze is zwaar teleurgesteld over hoe haar dag is verlopen. "De hele dag voelde ik mij goed en ik kwam snel uit de startblokken. Aan alles merkte ik dat het erin zat vandaag. Vorige week schaatste ik in een trainingswedstrijdje nog naar 1.14,2. Als je dan ziet dat de nummer drie vandaag 1.15,5 rijdt… Het verschil is wel heel groot."

Lees ook: NK afstanden schaatsen | Jutta Leerdam pakt 1000 meter op verjaardag

Nu moet ze hopen op een aanwijsplek voor de 1000 meter op de WK afstanden. Dat is een soort wild card om te voorkomen dat toprijders door ‘calamiteiten’ (ziekte, valse start, valpartij) naast een ticket grijpen.

Kok vindt ook dat ze recht heeft op zo'n aanwijsplek. "Vandaag had ik bij de top 3 gezeten. Ik ben niet iemand die dat snel van zichzelf zegt, maar ik weet zeker dat het gelukt zou zijn. Dat ik door één fout op dit NK, waar ik geen invloed op had, niet naar het WK zou mogen, zou heel zuur zijn."

Top van de wereld

"Ik heb laten zien dat ik bij de top van de wereld hoor. In de World Cups was ik 2 keer heel dicht bij het podium en ik rijd heel constant, hopelijk wordt daarnaar gekeken. In Nederland weet je het alleen nooit."