Femke Kok pakt Jutta Leerdam in op 500 meter: 'Lekker om met zo’n gat te winnen'
i

ANP

Femke Kok pakt Jutta Leerdam in op 500 meter: 'Lekker om met zo’n gat te winnen'

Marcel Roes • 18:07, 06-01-2024 / Laatste Update: 11:06, 15-01-2024

Femke Kok heeft haar collectie gouden plakken uitgebreid door de zege op de 500 meter bij de EK afstanden. De wereldkampioene sprint was in 2022 ook de sterkste van Europa op die afstand. Daarnaast is ze de regerend wereldkampioene.

- Check het programma van de EK afstanden 2024 in Thialf

"Vorig jaar verwachtte niemand wat van mij bij de WK omdat ik minder goed had gereden", zei Kok tegen het AD. "Nu gaat het het hele seizoen goed. Ik ben dan ook blij dat het gelukt is. Het gaat elke week een stukje beter, al voelde de rit wat rommelig. Het is toch wel lekker om met zo’n groot gat te winnen."

Kok was 0,42 seconden sneller dan Jutta Leerdam, de nummer 2.

Val

Bij de NK afstanden, eind 2023, kwam de sprintster ten val op de 1.000 meter. De KNSB vond het niet nodig om Kok toch een ticket te geven voor de EK afstanden. Dat had wel gekund, op basis van de calamiteitenregel.

KNSB

"Ik heb dat vandaag naast me neergelegd en daar positieve energie uit gehaald", aldus Kok. Wel liet ze blijken dat ze het besluit onterecht vond, gezien ze bezig was met een prima 1.000 meter.

"Het stuk dat ik had gereden tot mijn val was 0,2 seconde sneller dan ik ooit had gedaan. Ik val door iets waar ik geen invloed op heb en krijg ook geen kans om het vlak voor de WK nog een keer te bewijzen. Ik moet die twee wereldbekerwedstrijd rijden, dan kunnen we toch bekijken wie beter is en het dan bepalen. Ik vind het best wel een tik dat de KNSB die plek nu al heeft weggegeven."