Het gaat gebeuren in...Winterswijk! KNSB geeft toestemming voor eerste marathon op natuurijs
i

ANP

Het gaat gebeuren in...Winterswijk! KNSB geeft toestemming voor eerste marathon op natuurijs

Eimert Pruis • 13:15, 09-01-2024 / Laatste Update: 08:34, 15-01-2024

De eerste marathon op het natuurijs van 2024 wordt verreden in Winterswijk. Deze dinsdagavond is het al zover, meldt de KNSB nadat de schaatsbond de ondergespoten skeelerbaan van de Winterswijkse IJsvereniging had goedgekeurd. Het is voor het eerst dat Winterswijk de eerste marathon van het jaar op natuurijs mag organiseren.

Het ijs is daar dik genoeg. Haaksbergen was ook in de running voor de primeur waar alle ijsclubs ieder jaar op loeren. Winterswijk viert nu feest en de verwachting is dat vanavond om 19.00 uur de vrouwen van start gaan. Een uurtje later volgen de mannelijke marathonschaatsers.

Zeker 3 centimeter

Om een marathon te kunnen organiseren, moet het ijs zeker 3 centimeter dik zijn. De KNSB meldde maandag al dat er 7 locaties zijn die kans maken op de organisatie van de eerste schaatswedstrijd op natuurijs. Dat waren Veenoord, Puttershoek, Winterswijk, Haaksbergen, Noordlaren, Nieuw-Buinen en Burgum. Haaksbergen en Winterswijk werden toen, gezien de weersverwachtingen, al gezien als grootste kanshebbers.

Winterswijks ijs net iets beter

Natuurijscoördinator Geert-Jan Muskens van de KNSB verrichte dinsdagochtend metingen op de ijsbanen van Winterswijk en Haaksbergen. Beide ijsbanen voldeden aan de vereiste ijsdikte, maar de inschatting van Muskens is dat de ijsvloer in Winterswijk dinsdagavond iets beter zal zijn.

Vorig jaar in Burgum (Friesland)

Het Friese Burgum had vorige winter (14 december 2022) de primeur. Gary Hekman en Maaike Verweij kroonden zich tot winnaars van de marathon. De winter daarvoor was Noordlaren (26 december 2021) de gelukkige. Evert Hoolwerf zegevierde bij de mannen, Verweij was daar ook de sterkste bij de vrouwen. Haaksbergen hield al vaker de eerste marathon op natuurijs, in januari 2019 voor het laatst.

Lees ook: Marathonschaatser Gary Hekman krijgt de kriebels van natuurijs: 'De eerste winnen is magisch'