Huilende Irene Schouten breekt tijdens interview: 'Ik wilde dit niet vertellen'

Marcel Roes • 17:50, 04-02-2023 / Laatste Update: 22:32, 11-12-2023

Bij de NK afstanden werd Irene Schouten 3e op de 3.000 meter en het scheelde niet veel of ze was 4e geworden, wat zou betekenen dat ze geen WK-ticket had verdiend. Winnares Antoinette Rijpma-de Jong was dik 4 seconden sneller dan Schouten.

Het gaat het hele seizoen niet zo gesmeerd bij de 3-voudig olympisch kampioene. Dat besef kwam naar boven toen ze na afloop voor de camera's van de NOS stond. Ze brak.

Vechten

In het begin stond ze nog glimlachend haar verhaal te doen. "Ik weet dat ik fysiek oke, nou goed, ben. Ik heb wedstrijden gereden dat het technisch slecht ging. Ik wist: ook al rijd ik technisch minder, ik kan winnen. Als ik maar vecht."

En dat deed ze. "Wilskracht. Daar doe ik het de laatste tijd wel echt op." Daarna wilde ze vooruit blikken naar zondag. Wat zijn dan haar plannen op de 5km?

Met een hand voor haar gezicht perste ze eruit: "Vechten." De tranen kwamen.

Intens jaar

"De laatste tijd is het al heel lang vechten. Vechten tegen mezelf. Ik heb een intens jaar gehad. Daar heb ik de laatste maanden wat moeite mee. Ik had het eerder door, toen heb ik gas terug genomen."

De interviewer vroeg of het nog alleen over schaatsen ging. "Nee, op alle vlakken. Het is mentaal een zwaar jaar geweest. Er is zoveel bijgekomen. Ik wilde veel aanpakken. In mijn wereld is er geen 'nee'. Als je iets wil, dan kan er heel veel. Maar waarschijnlijk heb ik iets te veel gedaan van alles. Ik hoop dat ik op tijd fit ben voor de WK afstanden."

Vechten dus!

Gaandeweg het gesprek klaarde ze weer op. "Ja sorry, ik wilde dit niet vertellen en niet huilen. Maar het komt er zo uit. Morgen ga ik weer vechten."

Lees ook: Sprintkampioen Merijn Scheperkamp kotste prullenbak vol: ‘Kan er wel om lachen’