Jac Orie over dramatische NK Jumbo-Visma: 'Misschien zijn we daar wel overgegaan'
i

PRO SHOTS / Erik Pasman

Jac Orie over dramatische NK Jumbo-Visma: 'Misschien zijn we daar wel overgegaan'

Bart van der Wijst • 22:31, 30-12-2023 / Laatste Update: 00:33, 05-01-2024

Jac Orie moest afgelopen dagen toezien hoe de schaatsers van zijn clubje Jumbo-Visma achter de feiten aanliepen bij de NK afstanden. Alleen Jutta Leerdam won een nationale titel op de 1.000 meter, verder werd Antoinette Rijpma-de Jong 2e op die afstand. De rest was matig, op hier en daar een uitzondering na. Na afloop zocht Orie naar een verklaring.

Lees ook: De glans is weg: heeft Team Jumbo-Visma té veel (uitgebluste) oud-schaatskampioenen?

"Het was niet goed", zei Orie met een gevoel voor understatement tegen De Telegraaf. "Geen idee nog waar dit aan ligt."

50/50

Orie zag de matige NK niet aankomen. "Weet je ik had het de afgelopen twee keer eerder verwacht. Niet nu. Anders hadden we er wat aan gedaan. Ik zeg altijd maar zo: als het niet loopt is het 50 procent de schuld van de schaatser en 50 procent de schuld van mij. We zoeken de grenzen op en die zijn we misschien wel overgegaan."

Lees ook: NK afstanden zitten erop: zo zijn de tickets voor de EK afstanden verdeeld

Volgens Orie werkt hij met een bepaalde filosofie. "En we zoeken grenzen soms op. Dat is hoe ik werk. Daar zit een risico aan. Dat je een keer een periode krijgt dat het minder gaat, daar ontkom je niet aan. Statistisch gezien zijn wij ook een keer aan de beurt. Maar ik had ‘m nu niet zien aankomen. Omdat ik het eigenlijk de hele zomer ontzettend goed vond lopen."

Eigen schuld, dikke bult

Orie wilde er geen groot probleem van maken. "Ik ga geen excuses zoeken. Dit valt gewoon tegen. Ik loop er ook niet voor weg. Wij steken met z'n allen de hand in eigen boezem. Dat verwacht ik ook van m'n schaatsers. Het moet gewoon beter. Dat snappen we allemaal."