Jan Coopmans moet ophoepelen als bondscoach: 'Begrijpelijk dat KNSB niet verlengt'
i

Pro Shots / Erik Pasman

Jan Coopmans moet ophoepelen als bondscoach: 'Begrijpelijk dat KNSB niet verlengt'

Bart van der Wijst • 13:22, 01-04-2022 / Laatste Update: 03:24, 12-12-2023

Jan Coopmans stopt als bondscoach. Schaatsbond KNSB gaat het aflopende contract van de 64-jarige bondscoach niet verlengen. "We hadden in Peking meer goud moeten winnen. Het is begrijpelijk dat de KNSB niet verlengt", erkende Coopmans zelf.

"Ik ben dankbaar, ook omdat ik de laatste jaren van 2 grote schaatsiconen (Sven Kramer en Ireen Wüst, red.) van nabij heb mogen meemaken. Ik ben nu ‘einde contract’ en dus een vrij man. Volgende maand word ik 65, maar ik heb nog te veel ambitie om al met pensioen te gaan", vervolgde de bondscoach.

Merkwaardige beslissingen

Coopmans viel tijdens de Olympische Spelen aardig door de mand. Nederland was op de teamonderdelen niet opgewassen tegen de concurrentie, er werd 'slechts' brons gewonnen op de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Irene Schouten won wel goud bij de massastart, al was dat voornamelijk haar eigen verdienste.

"We hebben de samenwerking breed geëvalueerd, inclusief de doelstelling om bij de Olympische Spelen op de teamonderdelen minimaal drie medailles te halen, liefst gouden. Op basis van deze evaluatie hebben we besloten het contract van Jan niet te verlengen. We hopen wel dat zijn enorme kennis en ervaring voor de schaatssport behouden zullen blijven", sprak Remy de Wit, technische man van de KNSB, over het vertrek van Coopmans.

Wel/niet

Ook bij de WK sprint maakte Coopmans enkele merkwaardige beslissingen. Femke Kok werd last minute gepasseerd, iets wat zij zelf niet begreep. "Daar schrok ik wel een beetje van. Ik voel me heel erg gepasseerd. De bondscoach gaf een aantal redenen en was het niet met me eens. Ik ben het hele jaar de snelste en word niet opgesteld", zei Kok destijds.