Jenning de Boo geniet enorm van zijn succes: 'Het is niet normaal'
i

ANP

Jenning de Boo geniet enorm van zijn succes: 'Het is niet normaal'

Jeroen Rooseboom • 12:37, 04-01-2024 / Laatste Update: 04:22, 06-01-2024

Jenning de Boo is sinds de NK afstanden een hot topic in Nederland. Hij won de 500 en 1000 meter bij de mannen en is daarom opeens favoriet voor die afstanden bij de EK afstanden in Thialf. Hij kijkt terug op een paar bijzondere weken. "Dit had ik vooraf allemaal niet verwacht."

"Mijn telefoon is geëxplodeerd, zoveel reacties heb ik gehad", vertelt De Boo aan De Telegraaf. "Maar het waren allemaal leuke berichten. Geen straf dus. De prestaties zijn nu wel een beetje ingedaald, maar dit had ik vooraf allemaal niet verwacht. Dus normaal was het niet. Misschien daarom des te leuker. Een soort verrassing."

Lees ook: Deze Nederlanders doen mee aan de EK afstanden op 5, 6 en 7 januari

Wat helemaal verrassend was, was zijn plotselinge succes op de NK afstanden. Op de kilometer zette hij zelfs het snelste tussenronde ooit in Thialf neer in een tijd van 24,45 seconde. Hij hoopt dat hij bij de EK zijn goede vorm kan doortrekken. "En dat ik net zulke tijden kan neerzetten als vorig weekend. Of misschien nog beter. En dan hopen we dat dat genoeg is natuurlijk."

Erben Wennemars heeft in ieder geval vertrouwen in De Boo. De oud-schaatser verwacht dat hij de 500 meter gaat winnen. Lees hier alle voorspellingen van Wennemars!

Aanslag

Zo goed als het gaat op de 500 en 1000 meter, zo slecht ging het voor de 19-jarige Groninger op de 1500 meter. "Aan het begin van dit seizoen heb ik op het NK voor clubs een 1500 meter gereden. Daarna ben ik knock-out gegaan. Moest ook overgeven. Ik had in die periode een enorme moeite met de intensiteit van de langebaanwedstrijden. Bleek echt een aanslag op mijn lichaam."

"Ik had steeds weer een teiltje nodig. Pas vlak voor het WCKT had ik alles een beetje onder de knie. Veel drinken, ver van tevoren eten, om dat overgeven te voorkomen. Maar de 1500 meter is nu nog een rondje te lang. Daar gaan we deze zomer aan werken."

Lees ook: Schaatsen | Programma voor EK afstanden: op deze zender volg je alles