Jenning de Boo heeft potentie om superster te worden: 'Best een knappe jongen'
i

ANP

Jenning de Boo heeft potentie om superster te worden: 'Best een knappe jongen'

Marcel Roes • 14:18, 05-01-2024 / Laatste Update: 07:45, 15-01-2024

Jenning de Boo was dé grote surprise van de NK afstanden in Thialf, dat tussen Kerst en nieuwjaar plaatsvond. De 19-jarige voormalig shorttracker won de 500 én 1.000 meter. En bepaald niet door gelukjes of rommelige ritjes, maar door knetterharde eindtijden neer te zetten: op beide afstanden prijkt zijn naam nu in de top 10 met snelste ritjes in Thialf. Slaat hij dit weekend ook toe bij de EK afstanden?

- Check hier het programma van de EK afstanden 2024 in Thialf

De Groningse tiener lijkt net op tijd op te staan, want Nederland kon wel een wapen gebruiken tegen het sprintgeweld van Jordan Stolz (eveneens 19 jaar). Het doet denken aan 20 jaar geleden, toen 2 andere Amerikanen plots de grote titels pakten. Maar toen stond er een wapen op tegen Chad Hedrick en Shani Davis: Sven Kramer.

Het geheim achter Jenning de Boo

Maar wat is nu het geheim achter de razendsnelle doorbraak van de Team Reggeborgh-rijder? De Telegraaf sprak met zijn voormalig coach bij het shorttracken, Dave Versteeg. Tot april 2023 combineerde De Boo schaatsen op de korte én langebaan.

Versteeg zegt dat de 1,95 meter lange De Boo eigenlijk te lang is voor shorttrack. "Jenning gaat met een snelheid van 60 kilometer de laatste binnenbocht in", aldus Versteeg. "Dat kan bijna niemand. Als hij in het shorttrack dezelfde hoek zou maken, rijdt hij een rondje van 10.0. In onze sport is dat een schijtsnelheid, dan stel je niets voor."

Wereldrecord

Uiteraard is het niet mogelijk om nogmaals secondes van zijn persoonlijke records af te rijden. Maar wat De Boo, zo onervaren als hij is, nu laat zien prikkelt wel de verbeelding: waar liggen zijn grenzen? "Over een, twee jaar kan hij een wereldrecord schaatsen. En zelfs een 1.06 in Thialf rijden", voorspelt Versteeg. Het baanrecord aldaar op de dubbele sprint is 1.07,09, van Pavel Kulizhnikov.

Knappe jongen

Ook de zaakwaarnemer van De Boo komt aan het woord, Dennis Klaster. Die schat in dat de nieuwe sprintheld alle potentie heeft om tot de grote namen van de Nederlandse sport te behoren. Hij legt uit: "Jenning kan ook een commercieel succes worden, ja. Hij is welbespraakt, heeft een vrolijke uitstraling en is best een knappe jongen. Met bovendien een leuke voornaam. Jenning hoor je niet vaak, die blijft hangen. Net als Sjinkie, Kjeld en Rintje."

Lees ook: Erben Wennemars enorm positief over EK afstanden: ‘Alleen maar goud bij de Nederlandse vrouwen!’