Jenning de Boo klopte in 2022 aan bij Team Reggeborgh: 'Gerard van der Velde had geen idee wie hij was'
i

ANP

Jenning de Boo klopte in 2022 aan bij Team Reggeborgh: 'Gerard van der Velde had geen idee wie hij was'

Brian Vesseur • 09:50, 29-12-2023 / Laatste Update: 00:09, 05-01-2024

Jenning de Boo is de nieuwste Nederlandse sensatie op schaatsgebied. Donderdag snelde de 19-jarige sprinter tweemaal naar de snelste tijd op de 500 meter op de NK afstanden. Het wordt tijd om kennis te maken met De Boo, die tot 2022 nog vooral bezig was met shorttracken.

In 2022 besloot De Boo de overstap te willen maken van shorttrack naar langebaanschaatsen. Dave Versteeg, zijn coach in zijn jongere jaren, vond dat Team Reggeborgh dan het meest logische team was voor De Boo om zich verder te ontwikkelen. Maar, zo weet Schaatsen.nl, hoofdcoach Gerard van der Velde had geen idee wie de jonge De Boo was!

Data zei genoeg

Versteeg zei tegen Schaatsen.nl: "Gelukkig loopt Kilian Stoker – die onze krachttrainer is – ook rond bij Reggeborgh in dezelfde functie. Hij kent de fysieke mogelijkheden van Jenning, en aan de hand van zijn data kreeg Van Velde en de staf een idee van de mogelijkheden van die letterlijk Grote Onbekende. De statistieken overtuigden hem voldoende."

Nu de 1000 meter!

Op donderdag knalde De Boo tweemaal naar de snelste tijd op de 500 meter. Zijn gecombineerde tijd (68.93 punten) leverde een Nederlands record op. En zijn snelste tijd (34,44) was natuurlijk een persoonlijk record. Vooraf dacht De Boo dat de 1000 meter zijn beste afstand zou zijn. Die staat zaterdag op het programma op de NK afstanden.

LEES OOK: Programma NK afstanden: wanneer komen Jutta Leerdam en Kjeld Nuis in actie?

Na zijn zege op de 500 meter zei De Boo: "Het moet allemaal nog een beetje indalen. Ik dacht bij het begin van deze winter dat de 1000 meter mijn beste onderdeel zou worden. Nu moet ik nog maar zien hoe die zaterdag zal gaan. Dit is al een supermooie start."