Joy Beune afgeserveerd na rijden zonder transponder: 'Geestelijke leeftijd van 10'
i

Getty Images

Joy Beune afgeserveerd na rijden zonder transponder: 'Geestelijke leeftijd van 10'

Noah Hoogenboezem • 23:15, 11-12-2023 / Laatste Update: 18:48, 04-01-2024

Het was het gesprek van dit weekend in de schaatswereld: de diskwalificatie van de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging tijdens de wereldbeker in Polen. Joy Beune had geen transponder om en dat is verplicht. Met de transponder wordt namelijk de tijd gemeten. In de Bureau Sport-podcast krijgt de schaatsster er keihard van langs van presentator Erik Dijkstra.

Beune beweerde na afloop dat ze haar transponders kwijt was en dat iemand anders ze dan wel gepakt moet hebben. Dijkstra, die de podcast samen met Frank Evenblij maakt, vond dat een bizarre reactie: "Dit is een reactie van iemand die geestelijke 10 jaar oud is." Volgens hem was ze het gewoon vergeten: "Als je dan komt met zo'n lulverhaal. Je moet het gewoon eerlijk toegeven."

Lees ook: alles wat je moet weten over de schaatsrel rondom Joy Beune en de transponder

Weer diskwalificatie

Het was niet voor het eerst dat Nederland werd gediskwalificeerd door een foutje van Beune. Bij de WK afstanden van afgelopen seizoen reden de vrouwen de snelste tijd tijdens de ploegenachtervolging, maar werden ze gediskwalificeerd doordat de enkel van Beune niet goed afgedekt was. Vanwege de veiligheid moet dat wel.

Kritiek

Beune kreeg dit weekend ook al veel kritiek van haar collega's. Bondscoach Rintje Ritsma opperde zelfs dat er voortaan een oppas naast Beune moet zitten. Ploeggenoot Marijke Groenewoud begreep niet waarom ze vooraf niets gezegd had.