Joy Beune haalt uit naar NOS na transponder-gate: 'Dat voelde als een mes in m'n rug'
i

ANP

Joy Beune haalt uit naar NOS na transponder-gate: 'Dat voelde als een mes in m'n rug'

Jeroen Rooseboom • 19:15, 03-01-2024 / Laatste Update: 14:24, 15-01-2024

Joy Beune heeft na de rel over de vergeten transponder in Polen bakken met kritiek en online haat over zich heen gekregen. De Nederlandse schaatsster vindt dat de rol van de NOS daarin niet onderbelicht mag blijven.

Even terug naar die bewuste dag: tijdens een wereldbekerwedstrijd in Polen vergat Beune om haar transponder, een apparaatje wat de tijden registreert, om te doen. Daarom werden zij, Marijke Groenewoud en Irene Schouten gediskwalificeerd. De 24-jarige schaatsster van Team IKO was wereldnieuws in Nederland, en heel het land viel over elkaar heen om te zeggen hoe dom ze wel niet was.

Domme trien

Beune bij het Algemeen Dagblad: "Mijn telefoon liep vol. Ik heb niet eens alles gelezen, want daar werd ik niet echt vrolijk van. Echt héél lullige dingen. Dat ik een achterlijke, domme trien ben, weet je wel. Oké, klopt allemaal. Ben ik ook. Het was ook dom, wat me in Polen gebeurde. Superdom. Alleen... Ik vind niet dat mensen mij op één zo’n akkefietje moeten afrekenen."

Ze leerde dat mensen heel hard kunnen zijn. "En dat maakt me eigenlijk nog niet eens zo heel erg uit. Ik kan dat goed van me afzetten. Ik vind het alleen wel lekker makkelijk. Als een volwassen man of vrouw een meid van 24 zo de grond in probeert te boren…"

Lees ook: Kjeld Nuis doet boekje open over transponder-gate Joy Beune: ‘Ze is kapotgemaakt’

Beune vindt ook dat de NOS heeft bijgedragen aan alle haat en kritiek die ze over zich heen kreeg. "Ik vind dat de NOS er ook wel een extra schepje bovenop heeft gedaan. Eerst meteen die microfoon onder mijn neus. En daarna nog 2 filmpjes op Instagram waarvan ik denk: dan wil je me wel écht de grond in trappen. Dat voelde wel echt als een soort van mes in m’n rug. Als je tegenwoordig zo aan je views moet komen… Vond ik wel jammer."

Lief berichtje

Toch weet de rijder van Team IKO zelf ook wel dat ze het anders aan had moeten pakken. Ze had geen vaag verhaal over waar de transponder was moeten ophangen. "Ik heb die NOS-journalist meteen een bericht gestuurd, dat dit niet de bedoeling was. Dat het mijn schuld was. De hele situatie uitgelegd. Kreeg ook meteen een lief berichtje terug."

"Maar goed, wat verwacht je dan?", vervolgt ze. "Ik kwam helemaal overstuur van het ijs en kreeg meteen een microfoon onder m’n neus. Eerst de kleedkamer verbouwen zoals Sven Kramer deed in Vancouver na zijn verkeerde wissel? Had ik niet eens de tijd voor."

EK afstanden

Op 5, 6, en 7 januari worden de EK afstanden verreden in Thialf. Check hier de lijst met Nederlandse deelnemers.

Lees ook: Schaatsen | Programma voor EK afstanden: op deze zender volg je alles