Joy Beune opgelucht na goud op ploegenachtervolging: 'Hebben alles drie keer gecheckt'
i

ANP

Joy Beune opgelucht na goud op ploegenachtervolging: 'Hebben alles drie keer gecheckt'

Bart van der Wijst • 15:50, 07-01-2024 / Laatste Update: 07:24, 15-01-2024

Joy Beune won samen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud goud op de ploegenachtervolging bij de EK afstanden. Eindelijk goud voor het trio, na eerdere diskwalificaties. Beune was daarin de hoofdschuldige en zij was dan ook opgelucht dat dit keer alles goed ging.

"Ik was wel zenuwachtig, maar we hebben alles drie keer gecheckt", begon Beune haar verhaal bij de NOS. "Dus kon ik met een gerust hart het ijs op. Vanaf toen moest ik gewoon schaatsen en dat kunnen we alledrie gewoon hartstikke goed."

Eerste goud voor dit drietal

Het was de derde keer dat Beune, Schouten en Groenewoud aan de start van de ploegenachtervolging verschenen. Dit was door de eerdere diskwalificaties pas het eerste goud, terwijl ze een geoliede machine zijn. "We weten dat we kunnen winnen, dat hebben we de andere keren bewezen. Alleen dat was gewoon domme pech. Dat ging ons dit keer niet nog een keer gebeuren", benadrukte Beune.

"Ik wil niet nog een keer dat het mijn schuld is", ging de 24-jarige schaatster verder. "Toen de bondscoach zei 'ga gewoon genieten' kwam ook de rust. Het belangrijkste is dat we er van genieten en dan schaatsen we het allerhardst."

Europees kampioen

Dat bleek, want in 2.55,70 werd Oranje met afstand Europees kampioen. Al moest Schouten wel wat doen om in de wedstrijdsfeer te komen. "Ik moest wel even mezelf zenuwachtig maken om hier een goede rit neer te zetten omdat je weet dat Canada en Japan niet meedoen", aldus Schouten. "Maar het is gewoon mooi dat je in een vol Thialf kan winnen."

Check hier alle uitslagen van de EK afstanden