Vaste Vandaag Inside-gast over Joy Beune-rel: 'Ik vind Rintje Ritsma een koning'
i

ANP (bewerking: Sportnieuws.nl)

Vaste Vandaag Inside-gast over Joy Beune-rel: 'Ik vind Rintje Ritsma een koning'

Marcel Roes • 15:31, 12-12-2023 / Laatste Update: 18:42, 04-01-2024

Het schaatsseizoen is pas écht begonnen bij de eerste knallende schaatsrel. Die hebben we te pakken: Joy Beune vergat bij de wereldbeker in Polen een transponder te dragen. Weg beste tijd, weg gouden plak, weg harmonie in het vrouwenteam voor de team pursuit.

Inmiddels heeft Beune de nodige kritiek over zich heen gekregen. Niet alleen omdat ze de transponder vergat, maar ook omdat ze voor de kat zijn jeweetwel toch aan de race begon, en daardoor Irene Schouten plus Marijke Groenewoud meesleurde. Ook werden de pijlen gericht op bondscoach Rintje Ritsma. Waarom controleerde hij niet voor de start of alles in orde was?

Lees ook: alles wat je moet weten over de schaatsrel rondom Joy Beune en de transponder

Rintje Ritsma

Ben van der Burg geeft op Schaatsen.nl zijn blik op de situatie. De voormalig vice-wereldkampioen allround (1990), ook regelmatig te gast in Vandaag Inside, kiest de kant van Ritsma.

Koning

"Ik vind Rintje een koning in hoe hij zich opstelt en hoe hij durft te zeggen waar het op staat", schrijft hij. Daarmee doelt hij op de uitspraak van de Beer van Lemmer dat hij een "oppas" moet regelen voor Beune.

Van der Burg vindt dat Ritsma zich niet hoef te bemoeien met details als transponders. Laat topsporters daar lekker zelf verantwoordelijk voor zijn, want het wordt ze sowieso toch al zo makkelijk gemaakt: "Op een gegeven moment zijn ze alleen bezig met eten, trainen, slapen, gamen en een kopje koffie doen."

Doe het lekker zelf

Ook vindt hij het mooi dat Ritsma gewoon zegt waar het op staat, namelijk dat het dom is om je transponder te vergeten. Juist door de confrontatie met Beune te zoeken, maakt ook Ritsma zich kwetsbaar. Van der Burg: "Hij straalt uit: 'Als jullie het beter kunnen doen, doe het dan lekker zelf'".