Jutta Leerdam barst in tranen uit: 'Ik heb er geen plezier meer in'
Jutta Leerdam / ANP

Jutta Leerdam barst in tranen uit: 'Ik heb er geen plezier meer in'

21:15, 26-01-2024 / Laatste Update: 22:00, 26-01-2024

Jutta Leerdam liet na haar teleurstellende 1000 meter tijdens de World Cup in Salt Lake City haar tranen de vrije loop. De Nederlandse sprintster stelde teleur met een elfde plek, allemaal door haar pijnlijke enkel. "Ik heb er geen plezier meer in."

Dat zei Leerdam na haar race voor de camera van NOS. "Ik voel gewoon helemaal niks", begon Leerdam haar uitleg. Op dat moment was ze nog redelijk nuchter. Ze wilde niet naar excuses zoeken, maar wees wel overduidelijk haar enkel als de boosdoener aan. "Ik weet zeker dat het dat is. Ik kan niet eens diep zitten. Ik voel me totaal niet mezelf. Ik schaats op zestig procent en rijd me ook nog eens helemaal op een hoop."

Vervolgens vloeiden de tranen. "Het is gewoon heel frustrerend. Ik wil het niet een te groot probleem maken, maar dat is het wél." Haar enkel wordt zo alleen maar een groter probleem en ondertussen gaat het ook in haar hoofd zitten. En dat wil ze juist niet. "Ik wil er geen mentaal probleem van maken."

Een oplossing heeft Leerdam niet direct. "Vraag mij het. Iedereen kijkt er elke keer naar. We willen nieuwe fysio's invliegen naar Calgary. Ik hoop dat het daar kan worden opgelost. Het wordt wel korte termijn. Maar met dit kan ik helemaal niks. Ik kan gewoon niks kwijt van wat ik in me heb. Maar ik ga het er maar mee doen. Ook op zeventig of tachtig procent moet ik kunnen winnen."

Zoektocht Leerdam richting WK afstanden

Leerdam lijkt de wanhoop nabij. "Ik heb er geen plezier meer in." Extra pijnlijk, want over drie weken zijn de WK afstanden. Daar hoort de vriendin van influencer en bokser Jake Paul normaal gesproken tot de topfavorieten voor de wereldtitel. Al moet er de komende weken nog wel veel gebeuren.

Ze ziet namelijk niet direct een uitweg met haar blessure: "Normaal weet je: er zit vooruitgang in, bij mij wordt het alleen maar erger. Ik kan er gewoon helemaal niks mee. Ik ben benieuwd hoe ik het ga oplossen binnen drie weken. Ik begin morgen weer opnieuw. Ik ga het er gewoon mee doen. Ik moet de rest perfect doen. Misschien kan ik dan alsnog wel met mijn basisniveau winnen."