Jutta Leerdam en Jumbo vol vraagtekens over enkel: 'Dat is frustrerend'
i

Getty Images

Jutta Leerdam en Jumbo vol vraagtekens over enkel: 'Dat is frustrerend'

Bart van der Wijst • 19:12, 08-01-2024 / Laatste Update: 14:24, 15-01-2024

Jutta Leerdam won op de afgelopen EK afstanden goud (1.000 meter) en zilver (500 meter). En dat met een vastzittende de enkel. Leerdam klaagde na haar race op de 500 al over problemen aan haar linkerenkel, daar ging ze na het toernooi verder op in.

Volgens de specialiste op de 1.000 meter gaat het niet om een blessure of pijn. Toch weet ze zelf niet zo goed wat het wel is. "Ik ben fysiek zo veel beter dan ik nu laat zien", vertelde ze na haar overwinning op de 1.000 meter. "Ik train elke dag keihard om vervolgens een rit te rijden op 80 procent. Dat is frustrerend. Door die belemmering kan ik niet mijn kracht laten zien."

Belabberde timing

Wat vooral vervelend is voor Leerdam is dat haar enkel het ene moment vastzit en de andere keer los. Dat belemmert vooral haar timing tijdens haar slagen. "Ik kan er daardoor nooit aan wennen wat ik moet doen. Schaatsen is zo specifiek", benadrukt ze. "Je moet de perfecte timing hebben. En als je die aan de linkerkant al niet hebt, heb je alleen een rechterkant die stabiel is."

Ook Jac Orie en haar ploeg Jumbo-Visma blijven met vragen achter. "Het vastzitten van de enkel kunnen ze wel verhelpen bij haar ploeg Jumbo-Visma, maar het gebeurt steeds weer opnieuw", aldus Orie. "Jutta heeft er twee jaar geleden ook last van gehad, maar toen een of twee keer, nu al zo'n 35 keer."

Problemen met de schoen?

Orie zelf denkt dat het probleem misschien ligt bij de schoen van Leerdam. Zij focust zich op de dingen waar ze wél invloed op heeft. "Ook al heb ik dit, daaromheen ga ik de rest perfectioneren en stabieler maken dat ik het kan compenseren en alsnog kan winnen met een zeker basisniveau.