Jutta Leerdam heeft veel liefde te geven: 'Niet type om rest van mijn leven vrijgezel te blijven'
i

ProShots

Jutta Leerdam heeft veel liefde te geven: 'Niet type om rest van mijn leven vrijgezel te blijven'

Marcel Roes • 16:27, 24-12-2022 / Laatste Update: 03:11, 12-12-2023

Jutta Leerdam zal het tijdens de kerstdagen rustig aan moeten doen qua eten en (alcohol) drinken. Pal na Kerstmis beginnen de NK allround en sprint. Eerst nam ze met het AD even haar woelige jaar 2022 door.

Een van de belangrijkste onderwerpen is haar breuk met oud-schaatser Koen Verweij. Begin 2022 had ze al ergens het gevoel dat hun relatie niet de goede kant op ging. En tijdens de Winterspelen, toen Verweij niet met haar mee was naar Beijing, kwamen er allerlei geruchten bovenop.

"Daar verder op ingaan wil ik niet, maar dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten vlak voor de belangrijkste race van je carrière", zegt Leerdam. Toch had ze toen nog veel aan Verweij, die bovendien rondom haar een schaatsteam had opgebouwd: Worldstream.

Twijfels

Vlak na de Winterspelen kwam de WK sprint. Leerdam vond het lastig om zichzelf op te laden, ze voelde zich fysiek en mentaal op. In die periode was Verweij een belangrijke steun. "Omdat ik dan wel twijfelde over mijn relatie, maar hij stond óók het dichtstbij. Hij was op dat moment de stabiliteit en de onrust tegelijk", legt ze uit.

Later dit jaar verhuisde ze van Worldstream, dat daarna werd opgeheven, naar Jumbo-Visma. Ze kan het goed vinden met ploeggenotes Antoinette Rijpma-De Jong, Reina Anema en Merel Conijn. Maar vriendinnen? Nee, die heeft ze niet in het schaatsen, want ze blijven toch concurrentes.

Mannen

"Ik kan heel goed met de jongens van mijn team, de sprinters met wie ik train, maar dat zijn geen concurrenten, zij gunnen het mij dus ook makkelijker", zegt ze. "Ik omring me sowieso graag met mannen, dat is hoe ik ben. Ik houd van de energie die ze meebrengen. Geen gezeik, behulpzaam naar elkaar."

Janken

Ondanks alle hoogtepunten (zilver op de Winterspelen, winst WK sprint) was het dus een jaar met veel tranen. "Bij trainingen op de fiets heb ik echt mental breakdowns gehad. Dan zat ik in mijn eentje te trappen, muziek op, en weer janken. Ik dacht: mensen zouden mij nu moeten zien, die denken dan: wat zielig, dat meisje."

Liefde

Op naar de toekomst, want daar heeft Leerdam zin in. "Ik ben ook nooit echt eenzaam geweest sinds ik vrijgezel ben. Al ben ik niet een type om de rest van mijn leven vrijgezel te blijven. Ik heb nog heel veel liefde om te geven."

Lees ook: Rintje Ritsma en Joy Beune zorgen voor 1e schaatsrel: ‘Jammer dat het over haar rug gaat’