Jutta Leerdam: 'Ik sta telkens op het punt van huilen'
i

ProShots

Jutta Leerdam: 'Ik sta telkens op het punt van huilen'

Joris Kaper • 12:15, 10-11-2023 / Laatste Update: 14:45, 07-01-2024

Jutta Leerdam won vrijdag goud op de 1000 meter bij de 1e wereldbekerwedstrijd in het Japanse Obihiro. Over haar wedstrijd kan de schaatsster dus tevreden zijn, maar ze was met haar hoofd ergens anders, zo zegt ze tegen de NOS: "Ik sta telkens op het punt van huilen."

De 24-jarige wereldkampioene zei tegen de NOS alleen maar te denken aan trieste familieomstandigheden. "Iets met gezondheid, wat niet goed gaat in m’n familie", zo zegt Leerdam. "Het was een lastige dag, maar ik ben blij dat ik gewonnen heb. Met de stress en spanning erbij is het niet heel fijn."

Ze vervolgt: "Ik heb echt een heel zware week gehad. Ik sta telkens op het punt van huilen en ga dan weer door. Voordat ik hierheen kwam, heb ik me wel afgevraagd wat ik hier kom doen. Maar als ik hier niet had gepresteerd, had ik me ook slecht gevoeld."

Toch blij met de zege

Ondanks de trieste familieomstandigheden was Leerdam blij met de zege, al zei ze wel dat het niet het belangrijkste was dit moment. "Maar ik moet me focussen op mijn wedstrijd. Het ging ook even fout op de 500 meter (ze werd 10e). "Maar het maakt me niet zo veel uit als ik heel eerlijk ben."