Jutta Leerdam is bezorgd: 'Ik zoek de hele tijd naar een oplossing, maar die heb ik niet'
i

ProShots

Jutta Leerdam is bezorgd: 'Ik zoek de hele tijd naar een oplossing, maar die heb ik niet'

Marcel Roes • 20:28, 06-01-2024 / Laatste Update: 06:58, 15-01-2024

Jutta Leerdam pakte zaterdag bij de EK afstanden een zilveren plak op de 500 meter. Dat is geen schande, want winnares Femke Kok is haar vrijwel altijd te snel af op die afstand, vooral doordat ze sneller opent.

- Check het programma van de EK afstanden 2024 in Thialf.

De Westlandse kreeg dus wat ze vooraf vermoedelijk al had verwacht. In die zin was er in Thialf weinig reden voor vreugde. Maar toch stond Leerdams gezicht wel erg zorgelijk. Dat heeft te maken met een enkelblessure.

Geen snelheid

"Ik maakte vooral in de 2e bocht geen snelheid", zei Leerdam tegen Nu.nl. "Ik reed nog wel naar Femke toe, maar de 500 meter is te kort om de achterstand goed te maken. Ik voel het gewoon nog niet helemaal. Bepaalde dingen hebben daar wel invloed op."

Blessure

Dat gebrek aan snelheid lijkt te maken te hebben met de blessure. Leerdam omschrijft het zo: "Mijn enkel schiet telkens op slot. Ik ben daardoor heel instabiel. Ik moet me telkens aanpassen aan wat mijn enkel aankan. Het is in ieder geval een grote factor van invloed. Het is gek: ik voel me supersterk, maar die blessure kost superveel energie."

Magisch moment

De rijdster van Team Jumbo-Visma is uiteraard onderzocht en staat onder behandeling van de specialisten in het team. Vooralsnog zonder soelaas. "Weet je, ik zoek de hele tijd naar een oplossing, maar die heb ik niet. Alle fysio's hebben er ook hun eigen mening over. Ik hoop stiekem op een magisch moment, dat de enkel opeens los is. En dat die dan los blijft."

WK afstanden

De belangrijkste weken van het seizoen komen eraan, met het WK afstanden in Calgary in februari als piekmoment. Zingt Leerdam het nog wel zo lang uit met deze problemen? "Ik maak me er elke dag zorgen om. Je verzint gewoon niet hoe vervelend dit is. Als sporter wil je altijd alles uit jezelf halen, maar dat lukt niet. Dat is het meest frustrerende dat er bestaat."