Jutta Leerdam is niet blij met Kjeld Nuis' standpunt: 'Ik bewijs dat ik het kan'
i

Getty Images

Jutta Leerdam is niet blij met Kjeld Nuis' standpunt: 'Ik bewijs dat ik het kan'

Marcel Roes • 19:27, 28-02-2023 / Laatste Update: 04:47, 08-01-2024

De WK afstanden beginnen donderdag en Jutta Leerdam gaat in Thialf op jacht naar de titel op de 1.000 meter. Da's de afstand waarop ze dit seizoen heerst als nooit tevoren. Maar wat kan ze op de 500 en 1.500 meter?

In gesprek met Nu.nl geeft ze aan dat de schaatsmijl "een bonus" is. Toen ze bij de NK afstanden deelnam aan de 1.500 meter, had ze eigenlijk niet verwacht een WK-ticket te grijpen (ze werd 3e).

Maar toch: ze vind het niet leuk om te horen dat ze (nog?) geen topper is op de 1.500 meter. Kjeld Nuis had gezegd dat Leerdam tekortkomt voor de internationale top op de 1.500 meter.

Tekortkomen

Hij kan denken dat ik tekortkom, maar dat dachten ze op de 500 meter ook en daar heb ik elke keer op het podium gestaan"," zegt Leerdam. "Ik bewijs dat ik het kan."

Toch heeft ze ook begrip voor Nuis' standpunt. "Hij heeft ergens wel een punt: ik ben meer een rijder voor de 1.000 meter. Alleen is het nog vroeg in mijn carrière en er kan nog veel gebeuren. Op een goede baan met goede omstandigheden kan ik winnen."

Als een blinde

Haar strijdplan is helder: openen alsof het de 500 meter is. "Ik ga rijden als een blinde en zie het dan wel. Ik heb maar één ding te doen en dat is goed schaatsen."