Jutta Leerdam verklaart emotionele rollercoaster in Japan: 'Dat zou ze heel erg vinden'
i

Getty Images

Jutta Leerdam verklaart emotionele rollercoaster in Japan: 'Dat zou ze heel erg vinden'

Bart van der Wijst • 19:21, 10-11-2023 / Laatste Update: 02:40, 08-01-2024

Jutta Leerdam was vrijdag voor de 18e keer op rij de beste op een wedstrijd op de 1.000 meter. De schaatster van Jumbo-Visma won bij de 1e World Cup van het seizoen in het Obihiro. En dat terwijl Leerdam onlangs slecht nieuws te horen kreeg over de gezondheid van haar moeder, schrijft De Telegraaf.

Leerdam wilde eerder niet al te veel kwijt over de privékwestie, maar De Telegraaf citeert haar:

Jutta Leerdam over haar moeder

"Ik ben blij dat ik gewonnen heb. Dat wilde ik ook gewoon. Met de stress en spanning erbij is het niet heel fijn. De verschillen met de rest maken me ook niet zoveel uit. Ik wilde deze gewoon winnen, gewoon om ’m af te vinken. Ook voor m’n moeder. Want ik wil niet dat zij denkt dat ik er afgereden ben. Dat zou ze heel erg vinden. Dus ik doe gewoon m’n ding en dat is prima. Het is gewoon goed zo. Op naar volgende week."

Ziekte

De moeder van Leerdam kreeg enkele weken terug een slecht bericht over haar gezondheid. Voor Leerdam was het vanzelfsprekend moeilijk om helemaal naar de andere kant van de wereld te reizen. Haar coach Jac Orie: "Ontzettend knap wat Jutta heeft gedaan, gezien de omstandigheden."

Volgende week schaatst Leerdam in Beijing. Een paar weken later zijn de World Cups in Stavanger (Noorwegen) en Tomaszów Mazowiecki (Polen), dus is ze wat dichter bij huis.