Jutta Leerdam vlammend naar nieuwe sprinttitel: 'Dan moet je het gewoon laten zien'
i

Pro Shots

Jutta Leerdam vlammend naar nieuwe sprinttitel: 'Dan moet je het gewoon laten zien'

Bart van der Wijst • 22:19, 28-12-2022 / Laatste Update: 19:53, 07-01-2024

Jutta Leerdam was oppermachtig bij de NK sprint in Heerenveen dinsdag en woensdag. De 23-jarige sprintster van Jumbo-Visma won 3 van de 4 onderdelen, ook verbeterde ze tot 2 keer toe het baanrecord op de 1.000 meter. Na afloop stond ze met een big smile de NOS te woord.

"Weer een baanrecord, dus ik moet gewoon blij zijn. Als het erin zit, moet je het gewoon laten zien. De opening was minder snel dan gisteren, maar mijn laatste ronde is gewoon supergoed. Dat is gewoon heel fijn, dat ik gewoon meer inhoud heb gekregen. Dat is lekker. Veel rijden loont dus toch, tot nu toe wel in ieder geval wel", analyseerde Leerdam.

Goed toernooi

"Ik ben blij met het hele toernooi. Ik heb vier goede races gereden. Die twee baanrecords zijn niet normaal. Dat had ik niet verwacht toen ik maandag nog kerst aan het vieren was. Dat had ik echt niet verwacht aan de kersttafel."

Influencer

Leerdams prestaties op de baan zijn perfect en ook naast het ijs maakt ze enorme stappen. Jonge dames kijken tegen de pas 23-jarige Leerdam op. "Schaatsen is een hartstikke mooie sport, maar ik heb wel een bereik nu om dingen over te brengen. Ik ben in een goede positie om jonge meiden te inspireren en te behoeden voor fouten die ik ook heb gemaakt", aldus Leerdam.

"Ik ben een open persoon en heb geen dingen waarbij ik moeite heb om erover te praten. Misschien vinden mensen daar iets van, maar ik stel mezelf liever open en durf nu echt mezelf te zijn voor de camera. Ik heb zoveel mooie reacties gehad en dat doet mij heel erg goed. Als ik maar één iemand kan bereiken, dan is dat voor mij al goed", verzekerde ze.