Kjeld Nuis doet boekje open over transponder-gate Joy Beune: 'Ze is kapotgemaakt'
i

Getty Images

Kjeld Nuis doet boekje open over transponder-gate Joy Beune: 'Ze is kapotgemaakt'

Jeroen Rooseboom • 11:14, 26-12-2023 / Laatste Update: 19:16, 07-01-2024

Kjeld Nuis begint donderdag getergd aan de NK afstanden. De schaatser zag hoe zijn vriendin Joy Beune de hoon van het hele land over zich heen kreeg, toen ze tijdens een wereldbekerwedstrijd in Polen vergat om haar transponder, die de tijden meet, om haar enkel te doen.

Lees ook: Programma NK afstanden: wanneer komen Jutta Leerdam en Kjeld Nuis in actie?

Nuis zat thuis voor de buis toen hij zag hoe Beune samen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud gediskwalificeerd werd op de ploegenachtervolging. In eerste instantie was zijn reactie niet zo goed, geeft hij toe bij De Telegraaf. "Dat moet je haar vragen, maar ik denk het niet. Zij belde mij op en ik zei alleen maar, hoe kan je nou zo dom zijn? Dat was misschien niet heel lief."

Stress

De 34-jarige schaatser is niet blij met hoe er in de media over het transponderdebacle is geschreven. "Ze voelde zich superschuldig en kreeg meteen een microfoon onder haar neus. Ze was zo gefocust dat haar enkels goed afgeplakt waren, dat ze er door de stress niet aan had gedacht."

Lees ook: NK afstanden: zo worden de tickets voor de EK afstanden verdeeld

"Dan wordt daar de volgende dag nóg een item van gemaakt, hoe dat precies zit met die transponders. In de reacties daarop is ze echt kapotgemaakt. Ze is heel hard voor zichzelf, maar mensen zeggen de lelijkste dingen. We hebben er thuis over gepraat en ze is er overheen. Gelukkig hebben die andere meiden haar een hart onder de riem gestoken."

Niet de eerste diskwalificatie voor Beune

De diskwalificatie in Polen was niet de eerste voor Joy Beune. In maart moest Nederland een baanrecord op Thialf bij de ploegenachtervolging op de WK afstanden inleveren door een blote enkel bij de 24-jarige schaatsster. Dat is niet toegestaan.