Kjeld Nuis kraakt Nederlandse afzeggingen voor World Cup: 'Echt bagger geregeld'
i

EPA

Kjeld Nuis kraakt Nederlandse afzeggingen voor World Cup: 'Echt bagger geregeld'

Brian Vesseur • 09:47, 01-12-2023

Kjeld Nuis is totaal niet te spreken over de Nederlandse schaatsers en schaatsploegen die 'te makkelijk' afzeggen voor een World Cup. Bij De Telegraaf laat Nuis weten dat hij het oneerlijk vindt hoe het nu is geregeld. De 34-jarige schaatser wijst ook slachtoffers aan van het huidige systeem.

De situatie is dat veel Nederlandse schaatsers geregeld een World Cup overslaan, om bijvoorbeeld te trainen voor een groter toernooi. Nuis snapt dat al niet: "Ik vind het gewoon raar dat wanneer je de hele zomer keihard hebt getraind om internationale wedstrijden te mogen rijden, je meteen een van de eerste wereldbekers overslaat."

LEES OOK: World Cup schaatsen in Stavanger: check het programma en de Nederlandse deelnemers

'Heel kwalijk'

Vervolgens mogen die topschaatsers wel het eindtoernooi rijden, terwijl andere schaatsers de eerdere wereldbekers hebben gereden. Als voorbeeld neemt hij Louis Hollaar: "Die heeft Nederland vorig jaar gered, maar mocht de WK niet rijden. Dat vind ik gewoon heel kwalijk. Ik vind dat de jongens die alles rijden, die het vuile werk hebben opgeknapt, beloond moeten worden."

Ploegenachtervolging

Nuis laat in het interview duidelijk merken álles te willen rijden en áltijd te willen winnen. Zo sprak hij ook schande over de motivatie van de andere schaatsers om de ploegenachtervolging te gaan rijden. "Laatst in Obihiro, tijdens de eerste World Cup, kwam bondscoach Rintje Ritsma de ontbijtzaal binnen struinen. Wie wil er de teamsprint rijden?, vroeg hij, bijna bedelend. Daar stond hij, de grote Rintje Ritsma. Alsof hij vroeg of er nog iemand muesli wilde. Echt triest man."