KNSB hoopt op steun uit Den Haag: ‘Er ligt een unieke kans’
i

ANP

KNSB hoopt op steun uit Den Haag: ‘Er ligt een unieke kans’

Bart van der Wijst • 18:55, 08-02-2021 / Laatste Update: 09:28, 05-01-2024

Bij de KNSB zijn ze heel blij met het initiatief dat schaatsers hebben genomen om op natuurijs marathonschaatswedstrijden te organiseren. Dat zegt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond. Om wedstrijden te organiseren moet het 'ijstechnisch' mogelijk zijn en goedkeuring zijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"De periode van natuurijs die voor ons ligt, is uitzonderlijk in Nederland", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Er ligt een unieke kans, die we willen grijpen. Goed te zien dat heel de schaatswereld hierachter staat. Wij zijn sinds dit weekend in gesprek met diverse betrokken partijen om te kijken of we de plannen werkelijkheid kunnen laten worden."

Den Haag is streng

Het is maar de vraag of de KNSB vanuit Den Haag steun krijgt om marathonschaatswedstrijden te organiseren. Tot voor kort wilden ze er namelijk niets van weten, ook niet op natuurijs.

Inmiddels is het belachelijk koud in Nederland en we zitten in een serieuze vorstperiode, die nog enkele dagen zal duren. Daardoor werden de schaatsers steeds enthousiaster voor een wedstrijd op natuurijs.

Babbelen

De KNSB heeft de teams inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. "Wij zijn blij verrast dat er nu mogelijk een kans ligt om hier iets bijzonders van te maken", schrijft de KNSB. "Het spreekt vanzelf dat wij de initiatieven volledig omarmen. Sterker nog, wij zijn al gestart met het voeren van verkennende gesprekken."

De KNSB heeft samen met House of Sports in Thialf een reeks langebaanwedstrijden georganiseerd, waarbij rijders in een bubbel zijn gezet. Deze week staan de ISU WK Afstanden op het programma (11-14 februari), als laatste in de reeks.

"We hebben in Thialf laten zien dat we wedstrijden veilig en coronaproof kunnen organiseren. Dat moet ons ook lukken met marathonwedstrijden op natuurijs", aldus De Wit. "Het zou voor het peloton een verloren seizoen goed kunnen maken en voor de mensen thuis kan het straks geweldige tv opleveren."