KNSB reageert op kritiek Peder Kongshaug: 'Best onterecht dat je zo leegloopt'
i

Getty Images

KNSB reageert op kritiek Peder Kongshaug: 'Best onterecht dat je zo leegloopt'

Marcel Roes • 17:59, 09-01-2024 / Laatste Update: 14:23, 15-01-2024

De Noorse schaatser Peder Kongshaug won bij de EK afstanden in Thialf de 1.500 meter. Fijn en mooi en leuk ja, maar Kongshaug was niet alleen maar positief gestemd na de grootste individuele zege in zijn loopbaan tot nu toe. Hij vindt dat de Nederlandse schaatsbond niet eerlijk omgaat met buitenlandse schaatsers.

Een kritiekpunt van Kongshaug is dat na de Winterspelen van 2026 mogelijk buitenlanders niet meer welkom zijn bij Nederlandse schaatsploegen. Ten 2e zegt Kongshaug dat toen hij in september 2023 kwam trainen in Thialf, de Noren onmogelijke tijden kreeg toegewezen. "Zoals 6.30 uur in de ochtend, met kinderen op de baan", aldus de Noor. En hij klaagt dat buitenlanders slechte fitnessruimtes krijgen toegewezen.

KNSB reageert

Freek van der Wart, disciplinemanager Langebaan van de KNSB, reageert tegenover Schaatsen.nl op de pijnpunten van Kongshaug. Hij zegt dat de bond heeft gedaan wat het kon.

"Samen met Bjarne Rykkje (de Nederlandse bondscoch van de Noren) heb ik extra uren geregeld voor zijn selectie", zegt de ex-shorttracker. "Daarnaast hebben we het juist mogelijk gemaakt dat de Noren hier konden trainen, terwijl het extra druk was vanwege een talenten-trainingskamp dat op hetzelfde moment werd gehouden."

Prima tijd

Tegen het AD zegt Van der Wart dat het trouwens om een iets andere tijd ging: "Om 08.20 uur. Een prima, schappelijke tijd, maar ik begreep dat het gewest Friesland ook wat jeugd op dat uur had staan."

Leeglopen

En hoe zit het met het verhaal over fitnessapparatuur? "We hebben beneden speciaal een extra ruimte gecreëerd die nog mooier is dan die in Hamar", aldus Van der Wart. "Er is hier heel veel mogelijk voor buitenlanders. En dan vind ik het best wel onterecht dat je zo leegloopt, terwijl Nederland misschien zelfs wel een heel klein oranje aandeeltje in jouw titel heeft."