KNSB wil bubbel rondom schaatswedstrijden: 'Nu kán het, wie weet wanneer wéér?'

Trevor Wagener • 23:35, 07-02-2021 / Laatste Update: 15:22, 08-01-2024

De KNSB juicht de plannen van de enthousiaste initiatiefnemers, om het houden van schaatsmarathons mogelijk te maken, toe. Dat zei Willem Hut, competitieleider van het marathonschaatsen, zondag tegen Schaatsen.nl.

Premier Mark Rutte gaf eerder geen toestemming voor schaatswedstrijden op natuurijs tijdens de lockdown. De KNSB zei he politieke besluit te begrijpen. Marathonschaatsen is geen echte topsport, ging Hut verder. "Nu zijn er nieuwe omstandigheden. We kunnen wellicht voor het eerst sinds 2013 een Nederlands kampioenschap op natuurijs organiseren en wie weet wanneer het daarna weer kan?"

Hut noemde andere schaatsers als voorbeelden en wees naar lange-, korte baanschaatsers en shorttrackers. "We zijn als KNSB in staat een wedstrijd te organiseren op een locatie zonder publiek, maar ook coronaproof. We beseffen als geen ander dat het voor de teams veilig moet en met meerdere testen."

Alles aan en gaan

Voor de marathonteams zou een wedstrijd op natuurijs na een verloren seizoen ook goed uitkomen, meende Hut. "Veel marathonrijders hebben veel getraind en konden dat niet toepassen. We organiseren jaarlijks wedstrijden op natuurijs, maar da's in het buitenland. Wedstrijden op natuurijs in Nederland is toch het allermooiste dat we hebben?"