Langzamer ijs? Marijke Groenewoud snelste op 3000m, terwijl ze startte in B-divisie
i

Getty Images

Langzamer ijs? Marijke Groenewoud snelste op 3000m, terwijl ze startte in B-divisie

Pim Huberts • 13:20, 19-11-2023 / Laatste Update: 04:18, 06-01-2024

Een opmerkelijk moment tijdens de 3000 meter op de wereldbeker in Peking. Marijke Groenewoud startte in de B-divisie - omdat ze de eerste wereldbeker oversloeg - maar was meer dan 4 seconden sneller dan de nummer 1 van de A-divisie. Hoe kan dat nou?

Lees ook: Overzicht: dit zijn alle medailles op de World Cup schaatsen in Peking

Groenewoud was zelfs de enige schaatsster die onder de 4 minuten dook op de 3000 meter. Ze finishte in 3:59.34. Ragne Wiklund won de A-divisie in een tijd van 4:03.41. Zelfs de nummer 2 van de B-divisie, Miho Takagi, was sneller dan Wiklund. Irene Schouten reed een slechte tijd en moet bij de volgende wereldbeker in de B-divisie rijden.

Te nat ijs

De schaatssters waren niet tevreden over het ijs. De commentatoren van de NOS hadden dan ook 2 theorieën. 1) Het ijs was te nat nadat het opnieuw glad gemaakt werd vooraf de A-divisie of 2) de schaatsers in de B-divisie hadden extra veel voordeel omdat ze meer in de slipstream konden schaatsen.

B-divisie

Hoe werkt dat dan? Bij de B-divisie starten er niet 2 maar 4 schaatsers per keer. Dit betekent in de praktijk dat je altijd een schaatser voor je hebt en dan ga je (meestal) sneller. Maar ja... dat is altijd en niet alleen in Peking. Een 3e theorie dan: Groenewoud was simpelweg in topvorm. Laten we het op die laatste houden!

Check ook: Noorse schaatsers moeten zelf dokken om op wereldbeker uit komen: ‘Het is triest’