Louis van Gaal geeft geweldige speech bij afscheid van Wüst en Kramer (die tv-kijkers niet konden horen)
i

Getty Images

Louis van Gaal geeft geweldige speech bij afscheid van Wüst en Kramer (die tv-kijkers niet konden horen)

Marcel Roes • 18:56, 12-03-2022 / Laatste Update: 05:34, 12-12-2023

Het afscheid van Ireen Wüst en Sven Kramer werd groots aangepakt in Thialf. Allerlei beroemdheden draafden op, fysiek of met een videoboodschap, om de schaatsiconen uit te zwaaien. Zelfs bondscoach Louis van Gaal was bereid om te speechen. Het publiek reageerde uitzinnig, maar wij tv-kijkers konden er niks van horen, want het geluid stoorde...

De Koning was aanwezig, premier Mark Rutte had een boodschap, zelfs een ex-rivaal als Chad Hedrick had een videootje gemaakt. Ook zijn er nu stukjes Thialf-ijs vernoemd naar de kampioenen: de Ireen Wüst-bocht en de Sven Kramer-bocht.

Louis van Gaal

Het begin van de speech van Van Gaal was trouwens nog wel te horen. Hij zei: "Het is verrassend dat ik hier sta. Als groot sportliefhebber, schaatsfan en trotse Nederlander heb ik vaak voor de tv gezeten. Ik vergeleek rondetijden als klein kind met pen en papier. Ik kende veel iconen, maar hier zitten échte sporticonen."

Gerard Kemkers

Tijdens de optredens van Claudia de Breij en Stef Bos zat Kramer een tikje verveeld voor zich uit te staren. Het waren dan ook niet echt liedjes waarvan de rondetijden omlaag gaan zeg maar.

Gerard Kemkers was ook present. Hij was als TVM-trainer de man die Kramer in zijn beginjaren naar de wereldtop leidde. Maar ja, de wissel...

Kramer

Sven Kramer had in zijn dankwoord ook oog voor wat er momenteel in de wereld gebeurt. "En als laatste, en niet onbelangrijk: dat wij dit kunnen doen in vrijheid en democratie, daar moeten wij zeker blij mee zijn."

Verder onderging de Fries alles vrij gelaten, terwijl Wüst een traantje moest wegpinken.

Oke, Louis van Gaal ging net uitleggen waarom hij bij het afscheid is van Ireen Wust en Sven Kramer..Het geluid viel uit..Het was aan het lachende publiek te zien wel leuk..Maar nu weet ik het nog niet..

— Martine (@martineheetik) March 12, 2022

Claudia de Breij en Dolf Jansen op je afscheid. Prettige wedstrijd. #wust #kramer

— Johan van der Zande (@jopie81) March 12, 2022