Marathonschaatser Gary Hekman krijgt de kriebels van natuurijs: 'De eerste winnen is magisch'
i

ANP

Marathonschaatser Gary Hekman krijgt de kriebels van natuurijs: 'De eerste winnen is magisch'

Eimert Pruis • 10:24, 09-01-2024 / Laatste Update: 09:21, 15-01-2024

Het is niet de vraag of, maar wanneer we de eerste schaatsmarathon op natuurijs gaan krijgen van dit jaar. Het vriest als het kraakt en dan begint het altijd positief te kriebelen bij Gary Hekman. "Het onvoorspelbare maakt het zo mooi", zegt de marathonschaatser van Reggeborgh in een interview met De Telegraaf.

"We kunnen deze ochtend zomaar horen dat we vanavond een belangrijke wedstrijd rijden. In welke sport heb je dat nou?", zegt Hekman enthousiast. "Voor ons is dit waar het om draait. Zodra het begint te vriezen, beoefenen wij even de belangrijkste sport van Nederland. Dat is zo mooi. Het marathonschaatsen komt weer in de spotlights."

Marathon komt er snel aan

Hekman kan zijn geluk op, want het lijkt erop dat de eerste marathon van het jaar al heel snel eraan komt. Haaksbergen en Winterswijk hebben de banen al bijna gereed en de weergoden helpen ook mee. De KNSB gaat deze dinsdag nog een meting uitvoeren.

Lees ook: Haaksbergen en Winterswijk wrijven in de handen: KNSB gaat ijs meten voor marathon

Avondwedstrijd

Hekman hoopt deze dinsdagavond al in actie te komen en anders op een andere avond. De ambiance is dan volgens hem totaal anders dan bij daglicht. "Vorig jaar in Bergum was dat ook prachtig. Duizenden mensen stonden ’s avonds langs de kant en zorgden voor een geweldige sfeer. Als het donker is, heb je ook het gevoel dat je nog harder gaat."

Alles in het teken van marathon op natuurijs

Hekman staat nu helemaal aan voor de marathon op natuurijs. Zijn trainingen past hij erop aan en hij slijpt zijn schaatsen ook anders. "Natuurijs is natuurlijk niet zo goed geprepareerd als kunstijs en daardoor een stuk onvoorspelbaarder. Normaal zijn ijzers best hoekig, nu slijp ik ze aan de voorkant een stuk ronder. Zo pak ik hopelijk minder snel een scheur mee en dat maakt de kans op succes groter. Juist die eerste wedstrijd op natuurijs wil iedereen winnen, die is magisch."