Marijke Groenewoud over blunderende ploeggenote Joy Beune: 'Waarom zeg je niks?'
i

Pro Shots

Marijke Groenewoud over blunderende ploeggenote Joy Beune: 'Waarom zeg je niks?'

Noah Hoogenboezem • 19:22, 11-12-2023 / Laatste Update: 12:11, 05-01-2024

Het was het verhaal van het afgelopen wereldbekerweekend: de diskwalificatie van Nederland op de ploegenachtervolging. Joy Beune had haar transponder niet om en dat is verplicht, want daarmee wordt de tijd geregistreerd. De schaatsster was haar transponder kwijt voor de race, maar had het niet verteld tegen haar ploeggenoten. Tot verbazing van ploeggenote Marijke Groenewoud.

"Ik heb aan haar na afloop gevraagd: waarom zeg je niks?", zegt Groenewoud in de NOS Schaatspodcast. Beune beweerde dat haar transponders door iemand gepakt waren voor de race en dat ze dus al voor de race wist dat de vrouwen gediskwalificeerd zouden worden. Groenewoud merkte niets aan ploeggenoot voor de race: "Ik heb geen paniek gezien bij haar voor de start."

Lees ook: alles wat je moet weten over de schaatsrel rondom Joy Beune en de transponder

Finish

Groenewoud had het pas door na de finish: "We zagen dat de tijd doorliep en Irene Schouten riep 'transponder'. Toen zag ik dat Joy die niet om had." De schuld ligt volgens Groenwoud toch echt bij Beune zelf: "Coaches en verzorgers hadden het kunnen vragen, maar uiteindelijk begint het bij jezelf."

Twijfel over uitleg

Oud-schaatser Erben Wennemars laat in de podcast ook weten dat hij twijfelt aan de uitleg van Beune: "Volgens mij is ze het gewoon vergeten." Groenewoud had ook gevraagd of Beune het echt vooraf al wist, maar daarop kreeg ze 'geen duidelijk antwoord'.

Weer diskwalificatie

Het was al de 2e keer dat een blunder van Beune diskwalificatie oplevert bij de ploegenachtervolging. Op de WK afstanden van afgelopen jaar was haar enkel niet afgedekt en daardoor verloor Nederland het goud. Bondscoach Rintje Ritsma was dan ook keihard na afloop voor haar.