Marijke Groenewoud pakt de mass start op EK afstanden, Bart Swings wint bij de mannen
i

Pro Shots

Marijke Groenewoud pakt de mass start op EK afstanden, Bart Swings wint bij de mannen

Brian Vesseur • 18:16, 07-01-2024 / Laatste Update: 12:59, 15-01-2024

Marijke Groenewoud heeft de mass start gewonnen op de EK afstanden! Zij eindigde even voor Irene Schouten op zondagmiddag. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd derde in Thialf. Bart Swings (België) won de afstand bij de mannen na een harde valpartij voor Bart Hoolwerf.

Vooraf waren Groenewoud en Schouten - net als altijd - de torenhoge favoriet op de mass start. Groenewoud, die ook al sneller was dan Schouten op de 3.000 meter, reed aan het begin direct weg met Michelle Uhrig. De Duitse had op het einde geen adem meer over, waarna Schouten en Lollobrigida haar voorbijknalden.

Naast de 3.000 meter en de mass start won Groenewoud ook nog de ploegenachtervolging op deze EK afstanden. Drie gouden medailles!

Schouten

Zaterdag maakte Schouten nog een uitstapje naar Tilburg. Zij verliet de EK afstanden in Heerenveen om het NK marathon te rijden én te winnen. Groenewoud deed dat niet en had mogelijk wat extra lucht in haar longen op zondag.

Mannen

Bart Hoolwerf viel uit na een harde valpartij. Hij nam twee mannen mee in zijn val. De Nederlander had veel pijn. Bart Swings won (misschien wel mede door de valpartij van zijn naamgenoot) de mass start. Marcel Bosker deed niet mee om de medailles.

Mass start

De EK afstanden werd afgesloten met de mass start. Eerst de vrouwen, daarna nog de mannen. De massastart is een verkorte marathon van zestien rondjes.