Na wisselprobleem was Patrick Roest boos: 'Normaal toon ik niet veel emotie'
i

ProShots

Na wisselprobleem was Patrick Roest boos: 'Normaal toon ik niet veel emotie'

Marcel Roes • 22:25, 08-01-2023 / Laatste Update: 03:19, 12-12-2023

Even leek de EK-titel uit handen van Patrick Roest te glippen, toen hij zondag bij de 1.500 meter een foute inschatting maakte in de laatste bocht. Daardoor moest hij flink op de rem trappen om de Noor Sander Eitrem voor laten gaan. Dat kostte veel tijd. Hij zakte van plek 1 naar 2 in het klassement.

Later die dag zette hij het foutje recht door met een prachtige rit de 10 kilometer te winnen. Daarbij pakte hij genoeg terug op de jonge Noor. Maar die rotte wissel bleef door zijn hoofd spoken.

Fout

"Allereerst was ik niet goed genoeg op die afstand, maar dat kun je geen fout noemen", zei Roest tegen Schaatsen.nl.

"Ten 2e dacht ik in de bocht van het laatste rondje dat ik voor Eitrem langs kon kruisen. Toen ik naast hem kwam, zag ik dat dit niet zou lukken. Als ik in die bocht niet versneld had, maar rustiger aan had gedaan, dan had ik minder tijd verloren."

Boos

"Normaal toon ik niet heel veel emotie, maar ik was echt teleurgesteld. Je weet dat je het jezelf onnodig moeilijk gemaakt heb. Ik was boos op mezelf."

Zijn trainer Robin Derks relativeerde de schade. "Je hebt verloren, maar eigenlijk was het een prima tijd met die wissel. Subjectief voelde het dan slecht, onder aan de streep was het best goed."

Eind goed al goed voor Roest. "Door zo’n mooie strijd ervan te maken, hebben Eitrem en ik het allrounden een beetje op de kaart gezet. Het was weer ouderwets Nederland – Noorwegen."