Nederlandse wereldrecords tijdens World Cup in Salt Lake City? 'Ik denk echt dat zij het kunnen verbeteren'
Marijke Groenewoud en Irene Schouten zouden tijdens de World Cup in Salt Lake City weleens nieuwe wereldrecords kunnen rijden. ©Pro Shots

Nederlandse wereldrecords tijdens World Cup in Salt Lake City? 'Ik denk echt dat zij het kunnen verbeteren'

09:05, 25-01-2024 / Laatste Update: 10:13, 25-01-2024

Worden er komend weekend wereldrecords gereden op 'het snelste ijs ter wereld' op de baan in Salt Lake City? Dat is de grote vraag nu de beste schaatsers in de Amerikaanse stad zijn voor de wereldbeker. Er wordt vooral gekeken naar drie Nederlandse vrouwen die zich weleens in de geschiedenisboeken kunnen gaan rijden. Marijke Groenewoud, Irene Schouten en Jutta Leerdam.

Tenminste, als je het aan de kenners vraagt. En dat deed De Telegraaf. De krant sprak met twee voormalig wereldrecordrijders én schaatstrainer Jillert Anema over wat we komend weekend tijdens de wereldbeker in Salt Lake City kunnen verwachten. "Ik denk echt dat of Irene Schouten of Marijke Groenewoud het wereldrecord op de 3000 en 5000 meter kan verbeteren", zegt Annamarie Thomas. Zelf reed ze in 1999 een wereldrecord op de 1500 meter.

'Jutta Leerdam moet ook een eind kunnen komen'

Thomas: "Ik zie de vrouwen van Jillert Anema (van schaatsteam Zaanlander, red.) wel een wereldrecord rijden. Als het nu niet in Salt Lake City gebeurt, dan over drie weken in Calgary bij het WK. Het hangt van de vorm van de dag af, maar ik denk echt dat of Irene Schouten of Marijke Groenewoud het wereldrecord op de 3000 en 5000 meter kan verbeteren. En Jutta Leerdam moet op de 1000 meter ook een eind kunnen komen. Ze heeft twee kansen.”

Niet zomaar een record

Die drie namen passeren ook de revue bij voormalig sprintkampioen Jan Bos. Hij is er alleen niet zo van overtuigd dat er zomaar een wereldrecord gereden wordt. "Die huidige wereldrecords staan scherp. Ik denk ook dat ze ver van het niveau van nu afstaan. Ik verwacht daarom ook geen individuele wereldrecords. Alleen op de teamonderdelen is nog veel winst te halen, zeker op de teamsprint.”

Groenewoud kan het spannend maken

Geen individuele records dus, als Bos het moet voorspellen. Wel denkt hij dat Groenewoud het op de 3000 meter heel spannend kan maken. Bij de mannen verwacht hij een mooie strijd op de 1500 meter tussen Kjeld Nuis en Jordan Stolz. En de 1000 meter van Jutta Leerdam? "Ze rijdt goed, maar moet veel beter. Kimi Goetz? Mwah, zou kunnen. Maar als iemand het kan op de kilometer is Jutta het. Maar nu nog niet, denk ik.”

World Cup schaatsen | De uitslagen in Salt Lake City

29 januari 2024, 07:25

De Nederlandse schaatsers beleefden een wisselvallig wereldbekerweekend in Salt Lake City. Zo ging Kjeld Nuis keihard onderuit na zijn laatste 1000 meter en reed Patrick Roest een nieuw Nederlands record op de 5000 meter. Check hieronder alle uitslagen van de World Cup in Salt Lake City.