Noorse schaatsers moeten zelf dokken om op wereldbeker uit komen: 'Het is triest'
i

Getty Images

Noorse schaatsers moeten zelf dokken om op wereldbeker uit komen: 'Het is triest'

Pim Huberts • 11:20, 19-11-2023 / Laatste Update: 10:31, 07-01-2024

Meerdere Noorse schaatsers hebben financieel moeten bijleggen om voor hun land op de wereldbeker in actie te mogen komen. Hoewel Noorwegen tot de toplanden in het schaatsen behoort, gaat het niet zo lekker met de Noorse schaatsbond. Er moet bespaard worden.

Lees ook: TV-gids: dit is het tijdschema van de wereldbeker schaatsen in Peking

En dus besloot de bond om een bijdrage te vragen aan de schaatsers die in de B-divisie racen. Toppers als Ragne Wiklund en Sander Eitrem hoeven niets te betalen, maar dit is anders voor jonge talenten. "Het is triest dat je moet betalen om voor Noorwegen uit te komen in de wereldbeker", vertelt oud-topper Sverre Lunde Pedersen.

2000 euro

Zo moest Sigurd Henriksen flink betalen, wilde hij racen in Japan, zo meldt de NOS. "2.000 euro voor een weekend. Dat is behoorlijk veel. Maar ik vond het belangrijk voor het verloop van het seizoen om mee te doen, dus ik heb het betaald...", aldus het 19-jarige talent.

Invloed op sfeer

De financiële druk wordt behoorlijk gevoeld door de schaatsers, vertelt bondscoach Bjarne Rykkje. "Ik denk wel dat het invloed heeft gehad op selectiewedstrijden, zeker op de sfeer in de groep. Niet onderling, maar wel op de focus van de schaatsers."

Lees ook: Jutta Leerdam schaatst rond met zieke moeder in gedachten: ‘Ik probeer me af te sluiten’

Noorse sprinters

Ook in Peking moest er weer geld worden bijgelegd. Waar de meeste Noorse allrounders zich plaatsten voor de A-groep, was dit niet het geval voor de sprinters. Zij zullen allen zo'n 2000 euro per persoon moeten betalen om überhaupt mee te mogen doen.

De volgende wereldbeker wordt georganiseerd in het Noorse Stavanger (1-3 december), dus dan zullen er iets minder reiskosten zijn.