PANIEK! Nederlandse schaatsers dreigen Winterspelen-plaatsbewijzen mis te lopen
i

ProShots

PANIEK! Nederlandse schaatsers dreigen Winterspelen-plaatsbewijzen mis te lopen

Marcel Roes • 19:00, 06-12-2021 / Laatste Update: 16:58, 07-01-2024

Geen land heft in de geschiedenis van de Olympische Winterspelen zoveel schaatsplakken gewonnen als Nederland: 121 stuks. In dit postzegeltje naast de Noordzee barst het van de kunstijsbanen, tv-aandacht en daarmee budget om talentjes op te leiden tot titanen.

Maar komt er soms een klein beetje de klad in?! Het is namelijk mogelijk dat Nederland voor de Winterspelen in China, in februari 2022, niet alle mogelijke plaatsbewijzen opeist. De prestaties op de worldcups tot nu toe zijn simpelweg niet goed genoeg.

Worldcups

Per land zijn er maximaal 9 mannen en vrouwen welkom in Beijing. Bij de eerste 3 world cups zijn niet genoeg punten verzameld om nu al verzekerd te zijn van die tickets.

"Het komt erop neer dat we in Calgary op bijna elke afstand nog goed moeten presteren, willen we zeker zijn van dat maximumaantal startplaatsen. Het spel is op de wagen”, zegt technisch directeur Remy de Wit van de Nederlandse schaatsbond.

Dus moeten de schaatsers aan de bak bij de 4e worldcupontmoeting, terwijl ze liever zouden trainen voor het Olympisch kwalificatietoernooi, eind december.

Worst-case scenario

"Een optie is dat we te maken krijgen met het worst-case scenario en een plek mislopen. In theorie kunnen dat zelfs nog twee plekken worden. Maar laat ik vooropstellen dat het iedereens intentie is om die startplaatsen binnen te halen", zegt De Wit.

Een van de gevolgen kan zijn dat Nederland maar 1 man mag inschrijven voor de olympische massastart. Dan is het lastig om op te boksen tegen landen met 2 deelnemers.