Patrick Roest voelt zich 'beter dan ooit': 'Ik had misschien nóg iets sneller gekund'
Patrick Roest / Getty Images

Patrick Roest voelt zich 'beter dan ooit': 'Ik had misschien nóg iets sneller gekund'

22:49, 28-01-2024

Patrick Roest stuntte zondagavond in Salt Lake City door het nationaal record te breken op de 5000 meter. Het vorige wereldrecord stamde uit 2007, destijds gereden door Sven Kramer. Roest had zelfs nog iets sneller kunnen rijden, denkt hij.

"Maar geen anderhalve seconde sneller", doelt Roest bij de NOS op het wereldrecord. Roest reed bij de World Cup een tijd van 6:02.98, terwijl het wereldrecord van Nils van der Poel uit 2021 op 6:01.56 staat.

In eerste instantie was het doel van Roest om zijn eigen persoonlijk record te verbeteren. Tijdens de rit merkte hij dat hij al snel op het Nederlands record en zelfs even op het wereldrecord reed. Tot hij iets inzakte: "Je gaat naar 29.0 toe en je weet dat dat te langzaam is, ook voor het Nederlands record."

Wereldrecord

Toch is Roest vastbesloten om het wereldrecord nog af te snoepen van Van der Poel. "Ik hoop dat we hier nog een keer terugkomen als het ijs nog sneller is en ik nog beter ben." En dat terwijl de 28-jarige Roest aangaf 'beter dan ooit' te zijn. 

De volgende World Cup is in Calgary, ook een héél snelle baan. Roest verwacht niet dat die baan nét zo snel zal zijn als nu in Salt Lake.