Peptalk Rintje Ritsma voor team pursuit: 'Lastig om voor overwinning te gaan'
i

ANP

Peptalk Rintje Ritsma voor team pursuit: 'Lastig om voor overwinning te gaan'

Marcel Roes • 19:20, 05-01-2024 / Laatste Update: 07:01, 15-01-2024

Het EK afstanden begint vrijdag in Thialf en een van de onderdelen op het programma is de ploegenachtervolging. Bondscoach Rintje Ritsma heeft een experimenteel team samengesteld. De drie schaatsers hebben namelijk nog nooit eerder samen een officiële wedstrijd gereden.

- Check hier het programma van het EK schaatsen

Het trio dat Nederland voor eigen publiek succes moet brengen, bestaat uit Marcel Bosker, Chris Huizinga en Bart Hoolwerf. De plek van Huizinga is verrassend, want eerder dit seizoen lag de schaatser overhoop met Ritsma. Ze hebben een paar gesprekken gevoerd en kunnen weer door een deur, vertelt Ritma tegen de NOS.

Goud?

Als het zenuwcentrum van het internationale schaatswereldje is Oranje altijd en overal het te kloppen land bij de team pursuit. Bij de vorige 3 edities van het EK afstanden ging Nederland 'gewoon' met goud naar huis bij de ploegenachtervolging voor mannen. Maar Ritsma waarschuwt dat nummer 4 niet vanzelfsprekend is, en zelfs niet waarschijnlijk.

Lastig

"Ik denk dat er een goed team staat, maar het zal lastig zijn om voor de overwinning te gaan", legt hij uit. "Het loopt drie, vier rondjes heel goed. De jongens hebben veel rust in de trein en de snelheid is er. Dan is het afhankelijk van de laatste rondjes wat de uitslag gaat worden."

Hij vervolgt: "Italië en Noorwegen zijn twee heel sterke landen. Als wij het podium pakken, doen we het redelijk goed. Als we met die landen enigszins de competitie kunnen aangaan, doen we het heel goed."

Somberheid

Bij de wereldbekerwedstrijdenn greep Nederland dit seizoen tweemaal naast de podiumplekken, dus Ritsma heeft met zijn somberheid de recente feiten aan zijn kant.

Patrick Roest heeft voor dit seizoen bedankt voor de team pursuit. Hij stelt zich volgend seizoen wel weer beschikbaar.