Drama op ploegenachtervolging: Nederland wéér gediskwalificeerd door Joy Beune
i

Getty Images

Drama op ploegenachtervolging: Nederland wéér gediskwalificeerd door Joy Beune

Pim Huberts • 18:11, 09-12-2023 / Laatste Update: 02:56, 05-01-2024

De Nederlandse vrouwen zijn opnieuw gediskwalificeerd op de ploegenachtervolging. De tijdklok voor Joy Beune, Irene Schouten en Marijke Groenewoud stopte bij de wereldbeker in Polen maar niet. Wat bleek? Beune was haar transponder kwijt en schaatste zonder tijdmeting. Een drama.

Lees ook: alles wat je moet weten over de schaatsrel rondom Joy Beune en de transponder

Alle schaatsers moeten een transponder om hun enkel doen. Dit is het machinetje dat de tijd meet. Nederland schaatste de snelste tijd, maar zonder transponder telt deze niet. Eerder dit jaar ging het ook mis bij de ploegenachtervolging op de WK afstanden. Toen was Beune ook al de 'boosdoener'. Er was een blote enkel te zien.

'Weer mijn schuld'

Beune baalde flink na de diskwalificatie op de wereldbeker in Polen. "Ja, ik zocht mijn transponder en ze waren weg. Iemand heeft 'm gewoon gepakt", vertelde ze zichtbaar ontroerd aan de NOS. "Ik snap er gewoon niks van. Ja sorry, ik heb even niks nuttigs te zeggen nu. Ik baal gewoon. Het is gewoon weer mijn schuld."

Pieken en dalen

Zo eindigt de zaterdag toch in mineur voor Beune. Eerder op de dag was het juist feest. Na 4 keer 4e te zijn geworden, pakte ze eindelijk een podiumplaats op de 1500 meter.

Begeleiding?

Natuurlijk moet iedere schaatser op haar eigen materiaal letten, maar Schouten ziet ook een ander probleem. "We hebben allemaal begeleiding rondlopen hier. Die hadden dit ook beter mogen controleren."