Poolse mannen pakken met baanrecord goud op teamsprint bij EK afstanden, Nederland derde na slechte start
i

ANP

Poolse mannen pakken met baanrecord goud op teamsprint bij EK afstanden, Nederland derde na slechte start

Noah Hoogenboezem • 15:38, 06-01-2024 / Laatste Update: 07:31, 15-01-2024

De Poolse mannen hebben met een baanrecord goud gepakt op de teamsprint bij de EK afstanden. Noorwegen was een halve seconde langzamer dan de Polen en moest genoegen nemen met zilver. Nederland met Stefan Westenbroek, Wesly Dijs en Jenning de Boo had een slechte start en pakte brons. Slechts vijf landen deden mee op de afstand.

Nederland reed in de tweede rit tegen de Polen en bij de start ging het al fout. Dijs was als laatste man net iets te snel weg, moest daardoor inhouden en had meteen een grote achterstand op zijn twee teamgenoten. Polen reed wel als een geoliede machine en zette zelfs een baanrecord neer. Nederland was meer dan twee seconden langzamer.

Noorwegen

In de laatste rit kwam Noorwegen nog heel dichtbij de tijd van de Polen. Ook zij waren sneller dan het oorspronkelijke baanrecord van Rusland, maar uiteindelijk werden ze op bijna een halve seconde tweede. Duitsland kwam niet aan de tijd van Nederland en eindigde op de vierde plaats. Finland reed in de eerste rit zonder tegenstander en zij zetten uiteindelijk de langzaamste tijd neer.

Eerste training

De drie heren reden voor het eerst samen in de teamsprint en ze hadden er vooraf samen ook niet veel op getraind: "Vanochtend hebben we voor het eerst samen een training gedraaid", zei De Boo na afloop. De andere twee schaatsers konden zich daarin vinden. Westenbroek: "Je hebt drie verschillende soorten schaatsers en dat is lastig. Ik open harder en Wesly moet het van zijn 1.500 meter hebben. Dat moet je trainen."

- Bekijk hier het hele programma van de EK afstanden

- Bekijk hier alle uitslagen van de EK afstanden